/ БГНЕС
Полицията застреля днес мъж с прикрепен към тялото фалшив пояс с експлозиви, след като той намушка с нож няколко души в района на "Лондон бридж" в центъра на британската столица. Полицията окачестви нападението като терористично. Следва справка на Ройтерс за някои от смъртоносните атаки във Великобритания през последните години.

На 19 юни 2017 г. британец се вряза с микробус в група мюсюлмански богомолци край джамия в Лондон. Един човек беше убит, а мнозина ранени. На процеса извършителят заяви, че е планирал да убие възможно най-много хора.

Обявиха нападението с нож в района на "Лондон бридж" за "терористичен инцидент" (СНИМКИ/ВИДЕО)

Трима нападатели се врязаха с микробус в пешеходци на "Лондон бридж", а после нападнаха с ножове хора в околните барове. Убиха 8 и раниха 48 души, преди да бъдат ликвидирани от полицията. Отговорност пое групировката "Ислямска държава". Това се случи на 3 юни 2017 г.

22 май 2017 г. - Атентатор самоубиец се самовзриви след концерт на певицата Ариана Гранде в Манчестър, при което загинаха 22-ма души - деца и възрастни - и бяха ранени 59 души. Полицията смята, че 22-годишният извършител Салбан Абеди, британски поданик от либийски произход, сам е изработил взривното устройство в дните преди атентата.

Два месеца по-рано нападател прободе с нож полицай край сградата на Камарата на общините, след като кола блъсна пешеходци на близкия Уестминстърски мост. Загинаха шест души, вкл. полицаят и нападателят, и най-малко 20 бяха ранени.

Стрелба и евакуация на „Лондон Бридж“ (ВИДЕО/СНИМКИ)

15 юни 2016 г. - Мъж, въоръжен с късоцевна пушка и кама, простреля и прободе няколко пъти депутатката Джо Кокс на улицата. Убийството на Кокс шокира британците седмица преди референдума за Брекзит.

Двама души блъснаха с кола британски войник посред бял ден в Лондон и го убиха със сатър и нож. Случаят е от 22 май 2013 г. и придоби международна известност заради видеоклип, заснет от минувач, на който един от убийците, с окървавени ръце, обяснява за какво отмъщава.

7 юли 2005 г. - Четирима млади британски мюсюлмани взривиха самоделни бомби, скрити в раниците им, в три влака на метрото и един автобус в сутрешния час пик в Лондон. Освен себе си те убиха 52-ма души, а ранените бяха около 700. Това е първият самоубийствен бомбен атентат в Западна Европа, извършен от радикални ислямисти.
БТА