/ iStock/Getty Images
Русия заяви, че ще следи развоя на събитията в Словакия след победата на изборите в събота на партията на бившия премиер Роберт Фицо, обещал да прекрати доставките на словашки оръжия за Украйна, предаде Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза пред журналисти, че Фицо тепърва трябва да се договори с другите партии за съставяне на коалиция, и добави, че е смехотворно европейските политици като него, които поставят на първо място нуждите на страната си, да получават етикета "проруски".

"Това е нелепо. Разбира се, ние бихме искали да виждаме по-опитни и трезви политици, такива, които се опитват да преценяват трезво ситуацията. Ще видим как ще се развият нещата от тук нататък", посочи руският Песков на редовен брифинг.

Фицо ще получи първи мандат да състави правителство, след като спечели избори с кампания, в която заложи на лозунга "без нито един куршум повече" от словашкия арсенал за Украйна. Но той подкрепи хуманитарната помощ за Киев и помощта за възстановяването на Украйна.

От Кремъл подготвиха Русия за продължителна война в Украйна, със значително увеличаване на разходите за отбрана и производство на оръжие, и са решени да се възползват от всеки признак на отслабване на подкрепата за Киев сред западните страни, отбелязва Ройтерс.

В отговор на друг въпрос, този път за приетия от Конгреса на САЩ законопроект за предотвратяване на спиране на работата на държавните институции, в който подкрепата за Украйна не фигурираше, Песков заяви, че Вашингтон ще продължи да бъде въвлечен в конфликта, но Русия предвижда, че "умората от конфликта" ще нарасне в различни страни, включително и в САЩ.
Владимир Сахатчиев/БТА