Само безусловното приемане от Киев на руските условия ще сложи край на руската инвазия в Украйна, заяви днес Москва, два дни след среща за Украйна в Саудитска Арабия, която не позволи напредък към уреждането на конфликта, предаде Франс прес.

„Ние сме убедени, че едно наистина всеобхватно, трайно и справедливо уреждане е възможно само ако режимът в Киев сложи край на военните действия и терористичните атаки“, каза в изявление говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

„Новите териториални реалности (в Източна и Южна Украйна, бел. ред.) трябва да бъдат признати, демилитаризацията и денацификацията на Украйна ... трябва да бъдат осигурени“, каза още говорителката и допълни, че "трябва да бъдат потвърдени първоначалните основи на суверенитета на Украйна: нейният неутрален, необвързан и неядреен статут“.

Тези искания, вече отправени от Москва, когато тя започна инвазията си в Украйна през февруари 2022 г., бяха отхвърлени от Киев. 
Коментарите на Захарова идват два дни след като Саудитска Арабия стана домакин на среща за Украйна в Джеда, на която покани западни делегации и представители на развиващите се страни, близки до Москва, но без присъствието на самата Русия.

Не е изненадващо, че дългите дискусии между множеството присъстващи делегации не доведоха до голям пробив в уреждането на конфликта, посочва АФП. Освен това не беше публикувана съвместна заключителна декларация.

Макар Захарова да каза днес, че „високо оценява посредничеството“ на „нашите приятели от страните от глобалния Юг“, тя добави, че „мирното уреждане е невъзможно“ въз основа на мирната формула, предложена от украинския президент Володимир Зеленски.

„Нито една от неговите 10 точки (включително изтеглянето на руските сили от украинска земя, бел. ред.) не е насочена към намиране на дипломатическо решение на кризата и всички те са безсмислен ултиматум към Русия, който има за цел да удължи военните действия“ , каза говорителката.

„Предлагайки „формулата на Зеленски властите в Киев и Западът се опитват да омаловажат голямото значение на мирните предложения на други страни и да монополизират самото право да излизат с мирни предложения", отбеляза Захарова, цитирана от ТАСС.

„За разлика от киевските власти, прекъснали и забранили преговорите с Русия, ние винаги сме били и оставаме открити за дипломатическо решение на кризата и сме готови да отговорим на действително сериозни предложения", допълни говорителката.