Русия е готова за всякакви сценарии, но не иска пряк военен сблъсък със САЩ, заяви руският президент Владимир Путин по време на беседа с журналисти в Константиновския дворец, предаде ТАСС. Той визира инцидентите в Сирия.

"Винаги сме готови за всякакъв сценарий, но никой не иска това и по инициатива на американската страна навремето създадохме специален механизъм за предотвратяване на тези конфликти. Директно нашите ръководители на определени подразделения общуват помежду си, имат възможност да се консултират при всяка кризисна ситуация. Това показва, че никой не желае никакви сблъсъци", каза Путин.

Контраадмирал Олег Гуринов, заместник-ръководител на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, съобщи, че от началото на тази година самолетите на водената от САЩ международна коалиция са извършили 23 опасни сближавания със самолети на руските Въздушно-космически сили (ВКС) в небето над Сирия, а безпилотните летателни апарати са нарушили безопасността на полетите в Сирия 340 пъти. Само на 27 юли изтребители на проамериканската антитерористична коалиция са нарушили сирийското въздушно пространство осем пъти. 

Войната в Украйна

Руският президент заяви още, че е наясно със ситуацията "около специалната военна операция (СВО) в Украйна", но не смята, че е негова работа да управлява войските, предаде ТАСС.

"Не смятам, че управлението на войските е мое дело, това е  неправилно и дори вредно. Невъзможно е да получавам  ежечасно сведения от фронтовата линия, защото хората, които са на фронтовата линия, трябва да използват само специални средства за комуникация, в противен случай това е неприемливо от гледна точка на гарантиране на тяхната сигурност", заяви руският лидер в отговор на журналистически въпроси по време на негова беседата с журналисти в Константиновския дворец.

"Но, разбира се, аз съм наясно с нещата, които се случват там. Няколко пъти на ден се свързвам с ръководството на Министерството на отбраната, ако е необходимо, и с конкретни подразделения", добави той.

Путин заяви, че украинските въоръжени сили не са успели в опитите си за контранастъпление в нито един от участъците на Запорожкото направление, където боевете се засилиха през последните дни. Той отбеляза, че в четвъртък украинските военни са се опитали да приберат изоставени ударени превозни средства, ранени хора и трупове, но са били разпръснати от руските войски.

Путин каза, че украинските сили опитват да атакуват руските позиции в пеши порядък, грижейки се за военната си техника и страхувайки се да не я загубят.  "В момента се наблюдават някои промени. В какво се състоят те: те (украинските сили) докарват хора до фронтовата линия с бронирани машини, оставят ги там и техниката веднага изчезва. Очевидно те се грижат за оборудването, страхувайки се да не го загубят. И атакуват пеша, като излагат хората си на ударите на нашите танкове, артилерия и т.н.", каза президентът.
В същото време Путин посочи, че през последните два дни в зоната на специалната военна операция не са настъпили сериозни промени. "Смятам, че това се дължи на факта, че противникът изтегли своите щурмови части на места, където възстановява боеспособността си. Те са понесли големи загуби както в жива сила, така и в техника", добави руският лидер.

Промяната в тактиката на украинските сили абсолютно сигурно свързана със загубата на бронирани превозни средства, продължи президентът. "В този момент, като се започне от 4 юни (началото на контраофанзивата на Украйна - бел. ТАСС), както казах и по-рано, мисля, че те са загубили 405 танка - това е, което виждаме само. Сега тези загуби възлизат на 415 танка. Е, и над 1300 единици бронирана техника от различни класове", каза Путин. Той добави, че от посочената техника "две трети вероятно е западно производство". "Тук може би няма какво да се добави.Такива активни действия, каквито имаше преди два дни, сега не се наблюдават, въпреки че загубите са големи в жива сила. Но това се дължи именно на промяната на тактиката", каза президентът. "Разбира се, навсякъде врагът е спрян, отблъснат назад", добави той.

Руските сили в зоната на отговорност на генерал-лейтенант Андрей Мордвичев, командващ войсковата групировка "Център", не само отблъскват украинските атаки, но и преминават в контранастъпление и напредват, каза още Путин. 

Арестите в Русия

Президентът на Русия защити и арестите в Русия на критични към управляващите хора по време на конфликта в Украйна, предадоха световните агенции. Той каза, че това е необходимо в рамките на руската офанзива в Украйна.

"Ние сме 2023 г. и Руската федерация е ангажирана във въоръжен конфликт с един съсед. И аз мисля, че трябва да се възприеме определено отношение към хората, които ни причиняват вреди вътре в страната", заяви Путин по време на пресконференция в Константиновския дворец край Санкт Петербург.

"Трябва да не забравяме, че, за да успеем, в това число и в зона на конфликт, ние трябва да следваме определени правила", продължи той.

Тези коментари той направи в отговор на въпрос на журналист от руския всекидневник "Комерсант", който го помоли да каже какво мисли за арестите неотдавна на политолога Борис Кагарлицки и на режисьорката Евгения Беркович. "Тези хора бяха задържани заради думи, които те казаха или написаха, това нормално ли е?", попита журналистът и направи паралел с чистката по време на Сталин през 1937 г.

Известният политолог, специалист по левицата в Русия, Кагарлицки, беше обвинен тази седмица заради "публични призиви към тероризъм" и пратен в предварителния арест в Сивтивкар. Той публично бе изразил противопоставянето си на руската офанзива в Украйна.

Евгения Беркович беше арестувана в началото на май и обвинена във "възхвала на тероризма" заради пиеса, която поставила през 2020 г., в която се разказваше историята на руски жени, вербувани в интернет, за да се омъжат за ислямисти в Сирия.
 
Путин заяви, че чува имената на тези двама души за първи път и не разбира наистина какво са направили или какво са им направили. Той допълни, че изказва само общо мнение по въпроса с арестите.

От началото на руската офанзива в Украйна и приемането в Русия на закони, забраняващи всякаква критична дума, някои независими руски медии бяха принудени да преустановят дейността си или да напуснат страната и много опозиционери заминаха в изгнание или бяха пратени в затвора.

Хиляди глоби и няколко тежки затворнически присъди бяха постановени срещу обикновени хора, както и срещу активисти, и интелектуалци в страната, припомня Франс прес.

Зърното в Африка

Относно темата със зърното в Африка той бе категоричен: "Нашите африкански приятели не просят никакви подаяния. И на първата среща на върха, и после на двустранните срещи между срещите на върха, и на тази среща на върха, много африкански лидери заявиха: "Ние не сме дошли тук да просим" и добави, че нито един от африканските лидери не е казал: "Дайте ни това, или онова" и добави, че всички са се старали да намерят взаимноприемливи и за двете страни интересни проекти.

Путин каза, че готовността на Русия да доставя зърно на Африка не е свързана с темата за африканската мисия за мир в Украйна.

Президентът допълни, че доставките на зърно от Русия в най-бедните африкански страни ще започнат в течение на 3-4 месеца. "25-50 хиляди тона ние ще започнем да доставяме в течение на 3-4 месеца", поясни той. Путин допълни, че Русия ще подели с Африка част от доходите си от ръста на цената на зърно. "Когато обявихме, че излизаме от зърнената сделка, цените на световните пазари леко нараснаха. Значи нашите компании получават повече, а значи ние получаваме повече данъци. И ако ние получаваме повече данъци, то ние ще поделим част от нашите доходи с бедните страни и ще доставим определени обеми продоволствие безплатно", каза Путин.

Путин добави, че Африка помни помощта, оказана от СССР за нейното освобождаване, помни водещия глас на СССР в света и автоматите "Калашников".

Африканският съюз към Путин: Вместо зърно, искаме прекратяване на войната в Украйна

"Всички помнят нашата конкретна помощ за страните от Африка в борбата им за освобождение", каза Путин. Той припомни, че СССР е бил водещ глас за освобождение в целия свят, в това число и Африка. "Водещ глас - това е хубаво, но водещ глас и автомат "Калашников", това е доста по-ефективно", допълни Путин.

Той заяви, че Африка иска прекратяване на конфликта в Украйна, помнейки я като част от СССР. "Когато ние говорим, че СССР е оказвал помощ на африканските страни в борбата им за независимост, не трябва да се забравя, че по онова време Украйна беше част от СССР.  Африканските страни като цяло към Украйна се отнасят добре и те искрено, искам да подчертая, те искрено мислят за това какво да се направи, за да бъде прекратен конфликтът. Те правят това не толкова под натиск отвън, а изхождайки от вътрешни подбуди", каза Путин.

Той посочи, че африканският континент като цяло е настроен към Русия положително, независимо от различните мнения в отделни страни и допълни, че на него му е било много приятно да си даде сметка за това.

Путин също така припомни, че Африка закупува оръжие от Русия, работи с Русия в сферата на военно-техническото сътрудничество и не се опасява от натиск отвън заради това.

Руският президент междувременно заяви, че присъствието му в страната в момента е по-важно от пътуването му за срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, предадоха световните агенции. "Не смятам, че присъствието ми на срещата на върха на БРИКС е по-важно от присъствието ми в Русия сега", заяви Путин пред журналисти в отговор на въпрос защо е решил да не ходи в Южна Африка за срещата на върха на БРИКС.

Държавният глава отбеляза, че е в контакт с всички свои колеги от групата -  с президента на Китай Си Цзинпин, с индийския премиер Нарендра Моди. "Вече се срещнахме два пъти с президента на Южна Африка Сирил Рамапоса, току-що пристигнаха представители на Бразилия, а и по един или друг начин контактуваме с президента Луиз Инасио Лула да Силва, с него съм в много добри отношения", добави Путин.

По-рано Юрий Ушаков, помощник на руския държавен глава, заяви пред репортери, че участието на Путин в срещата на върха на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) през август ще бъде пълноценно, въпреки че той няма да присъства на форума лично. Путин ще участва в срещата чрез видеовръзка. Руският външен министър Сергей Лавров ще представлява руската делегация в Йоханесбург.

Срещу Путин има издадена заповед за арест от Международния наказателен съд заради руската инвазия в Украйна и ако той беше отишъл лично в Южна Африка, можеше да бъде арестуван, посочва Асошиейтед прес. Южна Африка е подписала договора, с който се създава Международният наказателен съд.

Ядрена енергия, въглища и руски газ - сътрудничество

Руският президент нарече отхвърлянето от страна на Германия на ядрената енергия, въглищата и руския газ действия на "слабообразовани хора", предаде ТАСС.

"Вижте какво правят слабообразованите хора в Германия. В продължение на десетилетия, на години, те плашат населението си с климатичните промени - случва ли се? Случва се. По какви причини? Антропогенно влияние, нещо друго. Антропогенно влияние вероятно има, но дали то е основното, или не? Да, никой не може да отговори правилно на този въпрос. Но започнаха да спират ядрената енергетика, започнаха да спират нашия газ, отказаха се от въглищата, но, слушайте, всичко не може да се синтезира от въздуха", каза Путин в разговор с журналисти. 

Имаше договорка между Русия и Турция, че бойците от украинския батальон "Азов" ще останат в Турция, потвърди руският президент Владимир Путин в разговор с журналисти в Константиновския дворец край Санкт Петербург, предадоха ТАСС и Ройтерс.
 
"Имаше договорености, няма да има други коментари", каза кратко Путин, когато беше попитан за споразуменията между двете страни и как връщането на бойците от "Азов" в Украйна ще се отрази на отношенията му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Излизането на Русия от сделката за зърното няма нищо общо с прехвърлянето от страна на Турция на командири от батальона "Азов" в Украйна, увери също така Путин.

Той каза, че темата за създаването на газов хъб на турска територия остава на дневен ред. Путин подчерта, че проектът не е свързан със съхранението на огромни количества газ, а със създаването на електронна платформа за търговия. "Искам да е ясно, че това не е петрол или съхранение на петрол - това е газ. И ние, и нашите турски приятели знаем това. Говорим за създаването на електронна платформа за търговия. Ние няма да съхраняваме там газ в огромни количества. Това е просто удобно място за организиране на такава електронна платформа за търговия, защото Турция се е превърнала в транзитна страна за Европа", обясни Путин.

Путин заяви, че се е договорил с Ердоган да разговарят по телефона в сряда. Президентът каза, че не изключва визита в Турция или визита на Ердоган в Русия.
Габриела Големанска/БТА