/ iStock/Getty Images
Епидемията, предизвикана от новия коронавирус, е плъзнала вече в 40 страни по света. В Китай броят на жертвите на пневмонията, предизвиквана от вируса, от три седмици бележи спад, но в Европа и Азия се заразяват все повече хора, пише френският в. "Монд". САЩ заявиха, че са готови да посрещнат вируса; междувременно Саудитска Арабия временно спря да приема поклонници, а Иран въведе ограничения върху пътуванията из страната, посочва изданието.

По последни данни на Световната здравна организация (СЗО) от сряда в цял свят са регистрирани общо над 81 000 заразени и 2761 смъртни случая, включително 2718 в Китай, добавя "Монд".

От болестта са засегнати вече и петте континента, констатира френският "Фигаро". "Иран не може да се справи с разпространението на вируса"; "Шест нови случая и един починал за 48 часа - това затруднява мониторинга във Франция"; "Коронавирусът - предвестие за скорошна икономическа криза?" - четем в заглавия на вестника.

Кризата с коронавируса се превърна в политическа, заявява френският "Нувел обсерватьор". Изданието цитира по-специално критиките срещу бившия министър на солидарността и здравеопазването Анес Бюзен, която стана кандидат на президентската партия за кметското място в Париж и по израза на френски политолог "напусна кораба в разгара на бурята". Самата Бюзен обвини сегашната кметица, социалистка Ан Идалго, че не е подготвила града за риска от епидемия. С интерес се очаква насроченото за тази сутрин заседание на премиера Едуар Филип с лидерите на парламентарните партии и други видни политици, за да се направи равносметка на ситуацията, отбелязва изданието.

Руското външно министерство препоръча вчера на гражданите да не пътуват до Италия, Иран и Южна Корея, където нараства броят на заразените с Ковид-19. Нещата обаче не спряха дотук - вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че спира издаването на руски визи за граждани на Иран и се прекъсват повечето въздушни превози от и до Южна Корея, пише руският "Комерсант".

Проф. Мутафчийски: Нямаме нито един потвърден случай на коронавирус

Защитни мерки разработват всички засегнати от епидемията страни. Независимо от статистическите данни ЕС заяви, че засега успява да възпира разпространението на болестта. А Иран нарече събитията "джихад срещу коронавируса, воден от лекарите и медицинските сестри", се казва в материала.

Вероятността Ковид-19 да проникне на руска територия силно нарасна заради избухването на болестта в Италия и други страни. Това потвърди Анна Попова, която оглавява федералната служба за защита на потребителите Роспотребнадзор, пише руският "Известия". По данни на вестника обаче в момента жителите на Русия практически не могат да си направят тест за коронавируса, ако не са развили симптоми на белодробно заболяване. Журналистически експеримент установил, че лекарите от държавното здравеопазване не признават за аргумент контактите на хората с чужденци от рискови региони. А частните клиники и лаборатории изобщо не правели такива анализи.

"Коронавирусът анулира Евро-2020. Идва ред на Олимпиадата", пише "Свободная преса" и резюмира: "Пари на вятъра".

За броени дни Италия се нареди на трето място в света по брой на разболелите се след Китай и Южна Корея. Тъкмо в Италия обаче започва през лятото европейското футболно първенство. Мачът за откриването между домакините и турските национали е насрочен за 12 юни - до старта на Евро-2020 остават малко над три месеца. За това време коронавирусът може да покоси стотици, ако не и хиляди хора, изтъква всекидневникът и пита: "Трябва ли да се провеждат състезанията при празни трибуни и зали?".

А европейският шампионат се предвижда да протече в общо 12 града от 11 страни - географията на Евро-2020 се очаква да стане същински паметник на глобализацията.

Същевременно, разположена твърде близо до Китай и Южна Корея, Япония не изглежда най-доброто място за тазгодишната Олимпиада, отбелязва "Свободная преса".

Доста голяма е заплахата всички спортни турнири да протекат в закрит формат - а дали са толкова необходими без фенове и без съответните печалби? От друга страна, нищо не пречи да се печели от излъчването им в пряк ефир, а общо взето, европейското и Олимпиадата няма къде да бъдат преместени - в наши дни плътният график не предвижда такава възможност, заключава руският вестник.
БТА