/ БГНЕС
За последното денонощие във Военно медицинска академия са приети 14 лица със съмнения за коронавирус. Четирима от тях са чужди граждани – японец, египтянин, португалец и италианец. Те са с проявена клинична картина на вирусно заболяване, двама-трима от тях са с пневмония, очаква се резултатите да излязат ранния следобед. Това съобщи председателят на кризисния щаб и началник на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовен брифинг пред лечебното заведение.

Как да намалите риска от заразяване с коронавирус? (ВИДЕО)

По отношение на акцията по прибирането на 22 деца от ферма близо да Милано по ученически обмен и четиримата им ръководители Мутафчийски обясни, че те вече са на българска земя и са здрави. „Под строга организация с правителствения самолет децата са прибрани. Те бяха придружени от екип от ВМА и секретаря на кризисния щаб. Той е извършил първия скрининг на децата, оборудвал е пилотите и личния състав с предпазни средства. Децата са оборудвани с маски. Няма нито едно дете с температура. При пристигането си те бяха поети от здравните власти и д-р Кунчев, който им е извършил втори скрининг. Беше мобилизиран екип на болница „Света Марина.“ При хоспитализация не се стигна, тъй като те са здрави. Дадени са им инструкции как се спазва карантина. Тази мисия завърши успешно“, каза проф. Мутафчийски.

Италианец със съмнения за коронавирус е приет в габровска болница

„Нямаме нито един потвърден случай на коронавирус. Има 10-15 000 случая, които не са потвърдени“, заключи началникът на ВМА и обясни, че нито може да потвърди случай при мъж приет в габровска болница, нито да отрече, защото резултатите все още не са готови. 

14 400 лица и 12 100 превозни средства са влезли в страната през последното денонощие, съобщи от своя страна главен комисар Кючуков. На ГКПП-Калотина е бил регистриран човек, пътуващ с товарен автомобил като втори шофьор, имал е повишена температура и е била задействана процедурата. Човекът е приет във ВМА.