Комисия в ЕП подкрепи облекчен визов контрол по границите ни
Комисия в ЕП подкрепи облекчен визов контрол по границите ни / netinfo

Комисията по гражданските свободи на Европейския парламент даде "зелена светлина" за облекчен визов контрол по външните граници на България и Румъния. Това стана след гласуване на доклад на Майкъл Кашмън, британски евродепутат от Групата на европейските социалисти в парламента.

Тази система за граничен контрол дава възможност на двете нови страни в Европейския съюз да признават едностранно документи, издадени в страните членки на Шенгенското пространство, както и от Швейцария и Лихтенщайн, в случаи на престой на тяхна територия за срок по-кратък от пет дни.

На практика става дума, без това да се посочва изрично, за случаи на транзитно преминаване през България и Румъния от граждани, разполагащи с някои издадени в Шенгенското пространство документи, заявиха за БТА източници от Комисията по гражданските свободи. Такива документи са еднотипна виза за дълъг престой, издадена от страна от Шенгенското пространство, национални визи, издадени от приетите в Европейския съюз 10 държави през 2004 година и други, посочиха от Комисията.

Докладът трябва да бъде гласуван в пленарна зала от Европейския парламент, което се очаква да стане по време на януарската сесия на парламента другата година. Ако докладът бъде одобрен, България и Румъния ще имат възможността да изберат или да прилагат новия режим, или да продължат да издават национални транзитни визи. Ако изберат първото, двете страни ще поемат ангажимента да прилагат всички документи от страни членки на Европейския съюз, които имат отношение към действието на Шенгенската система, отбелязаха от Комисията по гражданските свободи.