Командос е загинал при операция в района на Червената джамия
Командос е загинал при операция в района на Червената джамия / netinfo

Висш офицер от пакистанските сили за сигурност е загинал при снощната операция на пакистански части по взривяването на стена на комплекса Червената джамия в Ислабамад, предаде Франс, прес цитирайки говорителя на пакистанската армия генерал Уахид Аршад.

Убитият е полковник Харун Ислам, ръководил взривянето на една от стените на комплекса. Той е прострелян от ислямистите, укриващи се вече шести ден в джамията и е починал от раните си.

Друг пакистански офицер е ранен при операцията.

Целта на взривяването на една от стените на комплекса беше да се направи пробойна и да се даде възможност на намиращите се там жени и деца да избягат.

Според пакистанските сили за сигурност окопалите се в комплекса ислямисти държат насила там деца и жени, за да ги използват за жив щит. Те стрелят по онези от тях, които се опитват да избягат от джамията, като прескочат загражденията. Поради тази причина силите за сигурност решиха да взривят една от стените на комплекса. В петък те разрушиха част от стена на женско религиозно училище към джамията. Това позволи в събота през отворилата се дупка да избяга 13-годишно момче.

Пакистанският министър на информацията Мухамад Али Дурани каза, че обсадата на Червената джамия ще продължи, докато ислямистите и техният водач Абдул Рашид Гази не се предадат.