/ Getty Images
Разкрити са нови разтърсващи подробности за трагичните последни дни на звездата от „Приятели“ Матю Пери, след като лекари и дилъри  бяха обвинени за смъртта му от свръхдоза кетамин.

Твърди се, че през последната седмица от живота си актьорът е бил инжектиран поне 21 пъти с наркотици, като се твърди, че сред замесените е и холивудски дилър, наричан „Кралицата на кетамина“.

Разследващите обвиняват група хора, че са се възползвали от проблемите на уязвимата звезда с пристрастяването, като един от лекарите дори го е нарекъл „идиот“ малко преди смъртта на Пери на 28 октомври миналата година.

Във връзка с трагедията са арестувани петима души, включително двама лекари, асистентът на Пери и „Кралицата на кетамина“.

Те бяха задържани вчера във връзка с твърденията, че са били част от „широка престъпна мрежа“, която е снабдявала Пери с кетамина, който го е убил. Обвинения са повдигнати на лекарите Салвадор Пласенсия, 42 г., и Марк Чавес, 54 г., предполагаемите дилъри на наркотици Джасвин Санга, 41 г.- „Кралицата на кетамина“, и Ерик Флеминг, 54 г., както и на асистента на Пери Кенет Ивамаса, 59 г.

54-годишният Пери е намерен от Ивамаса на 28 октомври в джакузито в дома му в Лос Анджелис, като по-късно е установено, че причината за смъртта му е „острото въздействие на кетамин“. Оттогава помощникът Ивамаса признава, че именно той е поставил смъртоносната доза на актьора, след като е бил обучен от Пласенсия как да ги дава.

Прокурорите твърдят, че снабдяването на Пери с наркотика от Санга от 4 октомври миналата година е довело до смъртта на актьора.

На пресконференция вчера американският прокурор Мартин Естрада описа зависимостта на Пери, която е започнала с набавянето на контролираното вещество чрез лекари, преди накрая да прибегне до услугите на улични търговци.

Обвиняемите са спечелили десетки хиляди долари, като са продавали наркотичното вещество на изпадналата в затруднение звезда.

В един от случаите Пласенсия работил с Чавес, за да вземе от Пери 2000 долара за флакон с кетамин, който струвал 12 долара, след като той все по-отчаяно се опитвал да се сдобие с наркотика, се посочва в документите.

Твърди се, че лекарите са използвали 59-годишния Ивамаса, за да разпространят около 20 флакона с кетамин на звездата в продължение на два месеца през септември и октомври миналата година срещу 55 000 долара.

На 4 октомври Ивамаса съобщава, че успешно е инжектирал Пери, като отбелязва, че е „намерил правилното място, но опитването на различни места е довело до изчерпване“ на кетамина.

Текстовите съобщения между групата показват, че те са се сговорили да доставят наркотици на Пери, като Пласенсия настоява, че иска да бъде „човекът, от когото звездата винаги купува“, посочва се в обвинителния акт.

Прокурорите твърдят, че 42-годишният Пласенсия е изпратил едно съобщение на Чавес, в което предлага: „Чудя се колко ще плати този идиот“, по отношение на Пери.

Естрада добавя, че обвиняемите са си разменили и други съобщения, в които са се опитали да прикрият участието си в снабдяването на Пери с кетамин след смъртта му.

След като това било отразено в новините, Санга изпратил SMS на Флеминг, за да нареди: „Изтрий всичките ни съобщения“ - заявиха прокурорите.

Сега се твърди, че Пери е получил припадък по време на свръхдоза само 16 дни преди смъртта си.

Пласенсия е имал лиценз за предписване и прилагане на кетамин, но се е нуждаел от помощта на друг медик, за да се справи с огромните количества, които звездата от „Приятели“ е консумирал седмици преди смъртта си, и това е Санга. 

Санга, срещу която са повдигнати обвинения за употреба на наркотици, е наречена „Кралицата на кетамина“.

Сега срещу Санга са повдигнати девет обвинения, включително "заговор за разпространение на кетамин" и "разпространение на кетамин, довело до смърт".

Американско-британската гражданка с двойно гражданство, която носеше пуловер на Nirvana за явяването си в съда, не се призна за виновна по обвиненията.

Искането ѝ за освобождаване под гаранция беше отхвърлено от американските власти и тя ще остане в ареста до съдебния процес през октомври.

В обвинителния акт се твърди, че разпространението на кетамин от Санга на 24 октомври 2023 г. е причинило смъртта на Пери.

Твърди се, че Санга е доставяла кетамин  поне от 2019 г. насам.

В дома ѝ имало хиляди хапчета и килограми прах, разкриват снимки, публикувани от служители.

През март федерални служители на реда нахлуха в дома ѝ и откриха уличаващите доказателства - заедно с текстови съобщения за продажба на „двойно по-силен“ кетамин.

В писмената декларация, подадена във федералния съд на Лос Анджелис от агента на DEA Тайлър Абрего на 20 март, се описва нахлуването в дома на Санга предишния ден.

В наказателното дело той пише: „По време на претърсването органите на реда иззеха значителни количества незаконни наркотици, включително приблизително 1 978 грама оранжеви хапчета, чийто полеви тест е положителен за метамфетамин, 79 бутилки, съдържащи прозрачна течност, чийто полеви тест е положителен за кетамин, и различни други подозрителни наркотици“.

На снимка на иззетите наркотици, включена в писмената декларация на Абрего, се вижда и пистолет.

В жалбата се казва, че Санга е „дилър на наркотици в големи количества“, идентифициран преди това от ДЕА, детективите от отдел „Убийства“ на полицията на Лос Анджелис и пощенската инспекция на САЩ.

Агентите са конфискували мобилния ѝ телефон, в който е имало „разговори, свързани с продажбата на пресовани таблетки метамфетамин и кетамин“.

В един от текстовите разговори за продажбата на кетамин през март тя поискала плащане на „958,51“ в нейния PayPal, като добавила: „Мисля, че ще ти харесат, но не забравяй, че са двойно по-силни“.

Видеоклиповете, възстановени от телефона ѝ, показват как тя „готви кетамин“ - пише агентът на DEA.

Пери е получавал предписана терапия с кетамин за лечение на тревожност и депресия, но седмица и половина преди смъртта си не е провеждал такава терапия.

Това означава, че кетаминът, открит в организма му след удавянето, не е бил предписан.

Количеството в кръвта му е било в диапазона, използван за обща анестезия по време на операция.

То е посочено като основна причина за смъртта, която е обявена за злополука, без да има съмнения за непредумишлена намеса.

Актьорът се е подлагал на терапия два пъти седмично в продължение на 30 години и е посетил 6000 срещи на Анонимни алкохолици.

В автобиографията си, публикувана през ноември 2022 г., той пише: „Много е странно да живееш в свят, в който, ако умреш, това ще шокира хората, но няма да изненада никого“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
Daily Mail, БГНЕС