/ БГНЕС
Гражданските войни в Сирия и Йемен, заедно с връщането на съперничеството между великите сили САЩ, Русия и Китай, доведоха до обръщане на сериозно внимание върху световната търговия с оръжие, съобщи Би Би Си.

Вижте кои четири държави увеличават арсенала си от атомно оръжие

И не е изненадващо, че това е процъфтяваща глобална индустрия, като общата международна търговия с оръжие днес възлиза на около 100 млрд. долара годишно, казва Питер Веземан, старши изследовател в Международния институт за изследване на мира в Стокхолм (Sipri).

Според последните данни на мозъчния тръст големите продажби на оръжие през петте години до 2017 г. са били с 10% по-високи в сравнение с 2008-2012.

Нова политика на Тръмп може да засили ролята на ядрените оръжия

Съединените щати увеличават своята преднина като износител на оръжие номер едно в света, добавят от Sipri. САЩ сега извършват 34% от всички продажби на оръжия в световен мащаб, което е увеличение в сравнение с 30% преди пет години и сега те са на най-високото си ниво от края на 90-те години на миналия век.

"САЩ са отворени за доставка на оръжие на голямо разнообразие от получатели и има голям брой държави, готови да придобият оръжие от САЩ", казва Веземан.

Опасна страна ли е сега Америка?

Износът на оръжие от страна на САЩ е с 58% по-висок от този на Русия, вторият по големина износител в света. И докато износът на оръжие в САЩ се е увеличил с 25% през 2013-17 г. в сравнение с 2008-12 г., износът на Русия е намалял със 7,1% през същия период.

Светът търгува с все повече оръжие

Страните от Близкия изток са сред най-големите клиенти на САЩ - Саудитска Арабия е начело на списъка, като регионът като цяло представлява почти половината от износа на оръжия в САЩ през периода 2013-17.

2017 г.: Кои са най-големите износители на оръжие в света?

В свят, в който продажбите на оръжия се увеличават, основното изключение от тази тенденция е Африка. Между 2008-2012 и 2013-2017 г. вносът на оръжие от страна на африканските страни е намалял с 22%.
БГНЕС