КНДР разполага с осем ядрени заряда, но не и с ракети за тях, според експерти
КНДР разполага с осем ядрени заряда, но не и с ракети за тях, според експерти / снимка: Reuters

КНДР разполага с осем ядрени заряда, съобщава телевизия „Скай нюз", позовавайки се на западни експерти.

Според информацията, Северна Корея разполага с осем ядрени заряда, но те са твърде големи за поставянето им на балистична ракета или някаква друга ракета. Британската медия подчертава, че „САЩ водят практически непрекъснати консултации с ръководството на Китай с цел намаляването на напрежението на Корейския полуостров".

Според британските дипломатически кръгове, едно от условията на Пхенян за стабилизирането на ситуацията е президентът на САЩ Барак Обама лично да се обади на севернокорейския лидер Ким Чен Ун. „В Северна Корея чакат обаждане от Вашингтон", отбелязва британски дипломат, цитиран от агенция Фокус.

Преобладава оценката, че режимът по-скоро нагнетява напрежението. Белият дом омаловажи рисковете от война, въпреки че Пхенян разположи втора ракета със среден радиус на източното си крайбрежие. Ракетите не са преминали изпитания, но вероятно могат да достигнат американската база на остров Гуам. "Няма да се изненадаме, ако изстрелят ракета, правили са го и преди", заяви Джей Карни - говорител на Белия дом.

Междувременно стана ясно, че посланиците на седем страни от Европейския съюз с мисии в Северна Корея, сред които и България, заседават тази вечер за евентуална евакуация. Събирането е отговор на предупрежденията на Пхенян, че след сряда не може да гарантира сигурността на дипломатите в случай на война. Освен България и Германия, дипломатически мисии в Пхенян имат Великобритания, Швеция, Полша, Румъния и Чехия.

Страните от Европейския съюз засега не планират да затварят посолствата си в Пхенян, но ще разгледат възможността за евакуация от Северна Корея на част от своите сътрудници. Това съобщи европейски дипломатически източник, цитиран от вестник „Правда".

Всички посолства в Пхенян продължават работа в нормален режим и изглежда не смятат да евакуират своите служители от Северна Корея, съобщи южнокорейската агенция „Ренхап", позовавайки се на източници в Сеул.

В петък представител на българското министерство на външните работи съобщи, че посланиците на страните от ЕС, акредитирани в Северна Корея, в събота на съвместна среща в Пхенян ще обсъдят евентуалните съвместни действия по евакуация на персонала от дипломатическите мисии.

В петък севернокорейското външнополитическо ведомство във връзка с изострянето на ситуацията на Корейския полуостров отправи предложения към европейските посланици, включително и руския, да разгледат въпроса за евакуацията на своите сътрудници от страната.