КНДР иска възобновяване на шестстранните преговори
КНДР иска възобновяване на шестстранните преговори / netinfo

Северна Корея не се отказва от продължаването на шестстранния преговорен процес, заяви в Пекин пред журналисти руският заместник-министър на външните работи Александър Алексеев. Той пристигна в Пекин от Пхенян, където е обсъдил ситуацията на Корейския полуостров.

Алексеев съобщи, че резултатът от състоялите се в Пхенян срещи е бил положителен. Той отбеляза, че е “предпазлив оптимист” относно перспективите за възобновяване на шестстранния процес. “Няколко пъти севернокорейската страна се връщаше към въпроса, че шестстранният процес трябва да продължи, че шестстранните преговори не се отхвърлят и целта на шестстранните преговори е премахването на ядреното оръжие от Корейския полуостров”, заяви Алексеев. Той отбеляза, че севернокорейските дипломати многократно са повтаряли готовността на Пхенян да изложи пред “международната общност твърдата си позиция, че при никакви условия няма да споделят с други страни своя ядрен потенциал и няма да го използват против когото и да било”.

В Пхенян също така са “готови да обсъдят в конструктивен дух” стъпки по създаването на безядрен Корейски полуостров, добави Алексеев. Севернокорейската страна е обвързала ситуацията на полуострова и бъдещето на ядрената си програма със съдържанието на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН. “Те заявиха, че само след като анализират приетата от ООН резолюция, ще очертаят характера на своите по-нататъшни действия и в значителна степен ще определят позицията си по отношение на мерките, които ще бъдат предприети, включително и отношението си за възобновяването на шестстранния процес в близко бъдеще”, подчерта руският дипломат. По-късно днес той излита от Пекин за Сеул. /БГНЕС/