Кланът Кадафи минава в настъпление?
Кланът Кадафи минава в настъпление? / снимки: Reuters

Превземането на градчето Бани Уалид от въоръжени привърженици на Муамар Кадафи не случайно съвпадна по време със съобщението на властите в Триполи, че Международният съд в Хага е дал съгласието си Сейф ал Ислам да бъде съден в родината си, пише вестник "Известия". Междувременно Международният съд опроверга това съобщение, посочва вестникът.

Споровете между Триполи и Хага продължават от ноември миналата година, когато Сейф ал Ислам бе задържан от милиции на Преходния национален съвет близо до границата с Нигер. От тогава най-големият син на Муамар Кадафи е в затвора в град Зинтан. Властите така и не се решиха да го прехвърлят в Триполи или в Бенгази, опасявайки се, че по пътя той може да бъде освободен от свои привърженици, посочва вестникът.

"Кланът Кадафи силно оредя по време на войната, но не бе унищожен напълно и не загуби своя потенциал", заявил пред вестника Оникачи Вамбу, анализатор към лондонския Център за международна политика. "И най-важното - никой досега не е намерил "парите на Кадафи" - около 10 милиарда долара лични активи на бившия либийски лидер, изнесени от страната малко след началото на бунта". Тези пари, според британския анализатор, "могат да станат материална база на кадафистката съпротива".

В същото време никой не бърза да предаде на новия режим парите на бившия режим, които бяха блокирани в банки в Европа и САЩ. В момента на Триполи се отпускат траншове до 500 милиона долара, които за разорената от войната Либия са капка в морето. Но дори и тези средства трябва да се намаляват с "корупционен коефициент" - размахът на краденето на пари от хазната от новите управници в Либия надхвърлят практиката от времето на Кадафи, изтъква "Известия".

В резултат на това в Либия се засилва недоволството от новите власти и започва да се проявява дори съчувствие към кадафистката съпротива. Нейното живо знаме след смъртта на Муамар Кадафи е именно Сейф ал Ислам. В центъра на Бани Уалид все още има около 150 въоръжени привърженици на клана Кадафи, а правителствените части маневрират в окрайнините на града. Нападателите ще отстъпят в пустинята, но фактът, че те успяха да превземат населено място едва на стотина километра от Триполи, се тълкува като солидна демонстрация на сила, която служи и като предупреждение, че на Сейф ал Ислам не трябвало да му се случи нищо, докато е в затвора.

Кланът Кадафи минава в настъпление
netinfo

Либийската революция се обърка, пише и вестник "Независимая газета". Въоръжени привърженици на сваления режим извършиха едновременно няколко нападения срещу части на силите на Преходния национален съвет /ПНС/. Освен в Бани Уалид нападения на въоръжени привърженици на бившия режим имаше в Бенгази и в Триполи. Тези нападения бяха извършени в момент на остра криза в Преходния национален съвет. В събота тълпа бивши революционери нахлу в щаб-квартирата на Съвета в Бенгази. Причина за това бе недоволството от непрозрачната дейност на ПНС, от бавенето на компенсациите за ранените по време на гражданската война бойци и от присъствието на ръководството на страната на бивши функционери на режима на Кадафи. Според експерти, цитирани от вестника, в Либия се е създала изключително опасна обстановка, която се изплъзва от контрола на ПНС. Въпреки международната подкрепа и признание, ПНС никога не е бил хегемон на либийската революция. Особено слаби са позициите му в западните райони на страната, където местните революционери се справиха с представителите и силите на бившия режим със собствени сили и средства, затова днес те са независими от ПНС, посочва вестникът.(БТА)