Китайският дипломат №1: Кризата в Хонконг си е вътрешна работа на Китай
Китайският дипломат №1: Кризата в Хонконг си е вътрешна работа на Китай / снимка: БГНЕС

Кризата в Хонконг е вътрешна китайска работа, заяви китайският министър на външните работи Ван И преди среща във Вашингтон с държавния секретар на САЩ Джон Кери, предаде Франс прес.

"Правителството на Китай изрази своята позиция много твърдо и много ясно: работите на Хонконг са вътрешни работи на Китай", каза лаконично Ван. Китайският външен министър предупреди, че всички държави трябва да спазват суверенитета на страната му. "Това е основополагащ принцип на международните отношения", припомни той.

Ван подчерта, че "никоя страна, никое общество, никой човек не би толерирал незаконни действия, които нарушават обществения ред. Това е така както в Съединените щати, така и в Хонконг."

Кери изрази надежда, че властите в китайския специален административен район ще проявят сдържаност пред продемократичните протести. Хонконг трябва да спазва правото на демонстрантите да изразяват своето мнение по мирен начин, призова той.

След това при срещата с президента на САЩ, Барак Обама предупреди китайския външен министър, че следи внимателно протестите в Хонконг.

Обама и съветничката му по въпросите на националната сигурност Сюзан Райс, която също присъства на срещата във Вашингтон, призоваха за мирно изглаждане на разногласията между властите в китайския специален административен район и продемократичните демонстранти.

"Съединените щати последователно подкрепят отворената система, която е от първостепенно значение за стабилността и просперитета на Хонконг, всеобщото избирателно право и аспирациите на народа на Хонконг", се казва в текста.

Обама потвърди, че ще посети Китай по-късно тази година. Президентът на САЩ ще бъде в Пекин от 10 до 12 ноември, преди участието си в Източноазиатската среща на върха на 13 ноември в столицата на Мианма Найпидау.

Източник: БТА