/ iStock
Китайски милиардер беше арестуван вчера в САЩ по обвинение, че е измамил инвеститори с 1 милиард долара, за да поддържа разточителен начин на живот, предаде АА.

Гуо Венгуи - който е известен още като Хо Уан Квок и Майлс Гуо - беше задържан в Ню Йорк заради това, което Министерството на правосъдието на САЩ нарече предполагаема конспирация, включваща незаконно присвояване на средства, получени от хилядите му онлайн последователи.
Според множество информационни агенции Гуо е прибрал парите, за да купи имение с площ 50 000 кв. м в Ню Джърси, луксозна яхта на стойност 37 млн. долара, спортен автомобил „Бугати“ на стойност 4,4 млн. долара и „Ферари“ на стойност 3,5 млн. долара за сина си.

Прокурорите обвиниха Гуо в измама или присвояване на пари на инвеститори чрез различни схеми, включително медийната му компания GTV Media Group, програма за земеделски заеми чрез „Himalaya Farm Alliance“, ексклузивен членски клуб, известен като G|CLUBS, и криптовалута, наречена „Himalaya Coin“.

Срещу Гуо и бизнес партньора му Кин Минг Дже са повдигнати 11 обвинения, включително за измама с ценни книжа и пране на пари, като най-тежкото от обвиненията предвижда наказание до 20 години затвор.

"Моята служба и нашите партньори от правоохранителните органи ще продължим да правим всичко възможно, за да защитим обществото от опустошителните последици на пагубните измамни схеми", заяви прокурорът на САЩ за Южния район на Ню Йорк Деймиън Уилямс.

Гуо беше отявлен критик на китайското правителство и беше изгонен в Ню Йорк, след като през 2017 г. поиска убежище в САЩ. Той твърдеше, че е преследван от Китайската комунистическа партия заради разобличаването на корупцията в Пекин.

 
БГНЕС