/ iStock/Getty Images
Докато коронавирусът се разпространяваше, най-богатият комунист в света бръкна в дълбоките си джобове.

Джак Ма, основател на гиганта за електронна търговия Алибаба груп (Alibaba Group) и член на управляващата Китайска комунистическа партия, помогна за плащането на 1000 апарата за изкуствено дишане, доставени на Ню Йорк през април. Фондацията на Ма също така изпраща апарати за изкуствено дишане, маски и други материали в Африка, Латинска Америка и Азия, пише Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пандемията отбеляза момента, в който китайският бизнес елит започна да се проявява като глобален хуманитарен дарител редом с американските, европейските и японските компании. Ма, Алибаба и други китайски компании и магнати даряват медицински материали, храна и пари на стойност стотици милиони долари на десетки страни.

Видеоуслугата ТикТок (TikTok) обеща 250 милиона долара, за да бъде платено на здравните работници и в помощ на други хора, засегнати от епидемията. Тенсент (Tencent), оператор на популярната чат услуга УиЧат (WeChat), обеща 100 милиона долара и заяви, че е изпратил маски и защитни средства на 15 страни, включително Съединените щати.

Други компании, включително производителят на компютри Леново (Lenovo) и този на електрически автомобили Би Уай Ди Ауто (BYD Auto) дариха маски и други неща. Хайър смарт хоум (Haier Smart Home), глобален производител на домакински уреди, заяви, че неговият завод в Пакистан раздава храна на живеещите в района.

Това дава на дарителите шанс да поправят имиджа на Китай и да спечелят влияние пред правителството на президента Си Цзинпин, подложено на критики заради своята потайност и забавена реакцията на вируса, появил се през декември миналата година в Централен Китай, с което е влошило епидемията.

"Нито една страна не може да се справи сама с тази криза", заяви Джак Ма на онлайн семинар, организиран от неговата фондация за африкански лекари, които да разговарят с китайски експерти, участвали в борбата с епидемията.

Тази вълна от китайски дарения е забележителна, защото "се дарява в чужбина, което обикновено е доста ограничено по мащаб", каза в имейл Едуард Кънингам от Центъра "Аш" към Училището по управление "Кенеди" в Харвардския университет, който изследва китайската филантропия.

Това явление в Китай се засили с процъфтяването на неговата икономика, но беше фокусирано върху вътрешни нужди или чуждестранни университети със семейни връзки с донорите, заяви Кънингам.

Американски компании, включително Уолмарт (Walmart) и Амазон (Amazon), дариха медицински стоки и пари в Африка, Индия и Латинска Америка. Главният изпълнителен директор на Туитър Джак Дорси обеща 1 милиард долара и обяви дарения в Африка, Близкия изток, Азия и САЩ. Сиско Системс (Cisco Systems) направи дарения на Световната здравна организация и ООН.

Фондацията на Джак Ма помага на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията да увеличат броя на извършените тестове за коронавируса на континента до 1 милион, каза Джон Нкенгасонг, директорът на агенцията.

Експерти се опасяват, че здравните системи с ограничени ресурси в Африка ще се сблъскат с рязко нарастване на броя на заразените. Континентът е отдавнашен дипломатически приоритет на Пекин. Китайски компании смятат Африка за източник на ресурси, а 1,3-милиардното й население - за важен пазар.

"Ние сме изключително доволни и горди от партньорството с фондацията на Джак Ма", заяви Нкенгасонг на онлайн семинара на 28 април. Той каза, че във видеоконференцията са участвали около 1600 медици от цяла Африка.

Даренията може да бъдат политически рисковани в момент, когато Пекин е затънал в конфликти със САЩ, Европа и азиатските си съседи заради търговията, технологиите, териториални претенции и обвинения в шпионаж.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел написа през март, че чрез "политиката на щедрост" се води "борба за влияние".

Хуавей (Huawei), най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света и бранд номер две при смартфоните, заяви, че е дарил медицински и комуникационни технологии, маски и други защитни средства в над 20 страни, включително Испания, Ирландия, Замбия и Южна Африка.

Представители на правителството на САЩ казват, че Хуавей е риск за сигурността - нещо, което компанията отрича. Вашингтон иска европейските и другите му съюзници да се откажат от технологиите на Хуавей, докато преминават към телекомуникационни мрежи от следващото поколение.

Хуавей не отговори пряко на въпрос дали се опитва да повлияе на решенията на властите в различни страни, но заяви в писмено становище, че даренията "ще се ръководят от нуждите на терен".

Фондацията на Джак Ма обеща медицински средства на всички 54 африкански държави, включително 500 апарата за изкуствено дишане, 200 000 защитни костюма и 500 000 ръкавици.

"Това има сантиментално влияние върху населението, което може да види в Китай страна, която цени тяхното здраве", каза Маме Гур Нгом - политически анализатор и редактор, работещ за Африка Чек (Africa Check) - организация в Сенегал, която проверява точността на направените пред обществото твърдения.

Правителствата на африкански държави, включително Сенегал, Руанда и Етиопия, благодариха публично на китайските дарители.

Китайските дарения в Гана "не може да се сравняват с това, което извадиха американците, но получиха повече публичност", заяви Манасе Ауни Азуре, коментатор от Гана.

Китай е изправен пред оплаквания, след като африканци в южния град Гуанчжоу съобщиха, че са били прогонени от домовете си, били са подложени насила на тестове за вируса или страдат от дискриминация.

"Стигмата на това насилие не може да изчезне толкова лесно", каза Нгом.

Други компании изпратиха дарения на САЩ и други развити страни, в които имат нямат кой знае какви търговски интереси.

Джей Ди (JD.com), най-големият китайски сайт за онлайн търговия, заяви, че основателят му Ричард Лю и съпругата му Нанси Чжан са дарили 50 апарата за изкуствено дишане, 5 милиона маски, хирургически ръкавици и други медицински запаси на британски болници. Компанията дава безплатни медицински и психологически съвети в целия свят.
Платени от фондацията на Джак Ма комплекти с тестове за вируса, пристигнали в Руанда през март, бяха "много необходима помощ", заяви в Туитър президентът на страната Пол Кагаме. "Знам, че народът на Руанда също иска да изкаже благодарността си."

Джак Ма, който се оттегли от поста президент на Алибаба през 2019 г., е най-заможният бизнесмен в Китай, с общо богатство от 275 милиарда юана (39 милиарда долара), според проекта Хурун Рипорт (Hurun Report), който следи богатите хора в страната.

Основателят на Тенсент Ма Хуатен (който няма роднински връзки с Джак Ма) беше на второ място миналата година с 260 милиарда юана (37 милиарда долара).

Доставката на апарати за изкуствено дишане в Ню Йорк, платени от семейната фондация на бившия заместник на Ма, Джоузеф Цай, и съпругата му Клара, дойде в момент, когато губернаторът Андрю Куомо се оплакваше, че 400-те апарата, които неговият щат получи от федералното правителство на САЩ, не са достатъчни.

Глобалните технологии и контрол на риска "са най-силните в историята", заяви Ма на онлайн семинара. 

"От нас зависи да решим дали искаме да използваме тези възможности, за да създаваме разделение и изолация, или да ги използваме, за да засилим сътрудничеството и съвместните действия". 
БТА