/ Thinkstock/Getty Images
Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу китайските хакери
Американското правосъдие обвини двама китайски граждани в извършване на хакерски атаки, следвайки указания на разузнавателните служби на КНР. Това съобщава Ройтерс, като цитира имената на обвиняемите - Чжуу Хуа и Чжан Цзянго.
 
Според прокуратурата китайските хакери, действащи съвместно с Министерството на обществената безопасност на Китай, са похитили интелектуална собственост и поверителна бизнес информация. Според американската страна китайските хакери са откраднали данни за 100 000 военнослужещи от военноморските сили на САЩ, а жертви на нападенията им са Националната лаборатория „Лоурънс“в Бъркли, част от американското Министерство на енергетиката и лабораторията на космическата агенция на НАСА, която разработва реактивни двигатели.
 
По-рано в четвъртък в. "Вашингтон пост" съобщи, че властите на САЩ възнамеряват да обявят въвеждането на нови икономически санкции срещу Китай. Както отбелязва вестникът, администрацията на Тръмп и властите в повече от десет страни, включително Великобритания, Австралия, Канада, Япония и Германия, възнамеряват съвместно да осъдят действията на Китай за кражба на интелектуална собственост от западни компании и технологии, както и за опит за разбиване на правителствени и частни мрежи.
 
По-рано американското министерство на правосъдието съобщи, че хакерите са извършвали кибератаки в десетки страни, най-малко 12, което според американските официални представители показва, че Пекин не е изпълнил обещанието си да спре подобни действия.
БГНЕС