Общественият транспорт е само една от критичните инфраструктурни системи в Съединените щати, към които се насочи Китай, каза директорът на ФБР Кристофър Рей пред законодателите в сряда, предаде Voice of America (VOA).

Китайските хакери насочват фокуса си върху американската инфраструктура в подготовка да опустошат и да причинят реални щети на американските граждани и общности. Ако и когато Китай реши, че е дошло времето за удар.

Преди това Китай отхвърли обвиненията на САЩ за хакерство като ги нарече "неоснователни". Това предупреждение идва в момент, когато служители рекламират контактите на САЩ с Китай, посочвайки новото сътрудничество в борбата с наркотиците като доказателство за намалено напрежение. Двете страни също започнаха дискусия относно изкуствения интелект и възобновиха контактите между своите военни.

"Съгласихме се, че президентът Байдън и президентът Си трябва да говорят по телефона относително скоро", съобщи шефът на ФБР.

Китайците вероятно ще бъдат доста предпазливи при намесата си, особено по отношение на президентските избори в САЩ. "Мисля, че може да видим някаква китайска намеса чрез ботове и чрез онлайн дейности по отношение на някои от изборите за Конгрес", допълни той.

"Дали президентът Си Дзинпин е обещал на президента Джо Байдън на последната им среща през ноември, че Китай няма да се меси в изборите в САЩ, е нещо, което Джон Кърби от Съвета за национална сигурност отказа да потвърди. Бяхме ясни публично и със събеседници по целия свят, че ще направим каквото трябва, за да сме сигурни, че нашите избори са свободни и честни - те са били и ще продължат да бъдат", категоричен бе той.

"След бурен период миналата година, в който Китай лети с балони, за да шпионира САЩ, отношенията до голяма степен се стабилизираха. Имаше много активни действия от страна на администрацията на Байдън, от правителството на САЩ, за да се опитаме да намерим точки на спокойствие, където Китай може да се ангажира", коментира Кристофър Рей.

Той заяви, че по въпроса от страна на Китай има желание за изглаждане на отношенията, което го не е имало дори преди година или две.
Voice of America (VOA)