САЩ препоръчаха американците да преосмислят пътуванията до Китай заради произвол на правоприлагащите органи, забрани за напускане на страната и риск от несправедливо наложени наказания, предаде Асошиейтед прес.

Не бяха цитирани конкретни случаи, но препоръката бе публикувана, след като през май 78-годишен американски гражданин бе осъден на доживотен затвор заради обвинение в шпионаж.

Неотдавна Китай прие и широкообхватен закон за контрашпионажа, който предизвика смут в чуждестранната бизнес общност и доведе до обиски на офиси, както и закон за санкциониране на чуждестранни критици.

"Правителството на Китайската народна република прилага произволно местни закони, включително издава забрани за напускане на страната на гражданите на САЩ и на други държави, без да позволява справедлив и прозрачен процес", пише в документа.

В него се казва също, че китайските власти "изглежда разполагат с широка свобода на действие да считат широк кръг документи, информация, статистически данни или материали за държавна тайна и да задържат и преследват чужди граждани за предполагаем шпионаж".

САЩ и преди са издавали подобни препоръки, но в последните години те до голяма степен бяха свързани с предупреждения за опасностите заради затворените граници на Китай по време на пандемията от ковид.

Китай реагира гневно на усилията на САЩ да подкопаят неговата авторитарна система, ръководена от Комунистическата партия. Страната издава свои собствени препоръки за пътуване в САЩ, в които предупреждава за опасността от престъпления, дискриминация, насочена към азиатците и високата цена на спешната медицинска помощ.

Предупрежденията идват в момент, когато отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка от години насам по отношение на търговията, технологиите, въпроса за Тайван и правата на човека, въпреки че страните предприемат някои стъпки за подобряване на връзките помежду си.

Освен това администрацията е подложена на натиск от двете партии да заеме твърда позиция по отношение на Китай, което я прави един от малкото въпроси, по които повечето демократи и републиканци са съгласни едни с други.
Анелия Пенкова/БТА