/ iStock/Getty Images
Американската армия трябва да е готова за възможна конфронтация с Китай, заявиха ръководителите на Пентагона, настоявайки Конгресът на САЩ да одобри предложения бюджет на министерството на отбраната за 842 милиарда долара, който да модернизира американските сили в Азия и по света, предаде Асошиейтед прес.

"Това е бюджет, движен от стратегия, както и от сериозността на нашето стратегическо съперничество с Китайската народна република", каза американският министър на отбраната Лойд Остин на изслушване пред подкомисията по отбраната на Камарата на представителите.

Той заяви, че бюджетът предлага да се похарчат над 9 милиарда долара за подсилване на военния потенциал в Тихоокеанския регион и отбраната на съюзниците. Тази сума е увеличение с 40 процента в сравнение с миналата година.

По-рано тази седмица китайският президент Си Цзинпин беше на посещение в Русия, което повиши тревогата от увеличаване на подкрепата на Китай за руската инвазия в Украйна и засилване на заплахата за Запада.

Председателят на Съвета на началник щабовете на американската армия генерал Марк Мили каза, че действията на Китай "го придвижват към конфронтация и възможен конфликт с неговите съседи и евентуално със САЩ".

По думите му възпирането и подготовката за война е "извънредно скъпо, но не е толкова скъпо, колкото воденето на война".

"А този бюджет предотвратява война и ни подготвя да водим такава, ако е необходимо", заяви той.
Илиян Могиларски/БТА