/ БГНЕС, архив
Американското правителство очаква скорошна лична среща между президента Джо Байдън и китайския му колега Си Цзинпин, съобщиха американски медии, цитирани от ДПА.

Двамата лидери се очаква да се срещнат на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) през ноември в Сан Франциско, съобщи вчера в. „Вашингтон пост“, позовавайки се на висши служители на администрацията.

"Няма уговорена такава среща, но тя е възможна", отговори Байдън на журналистически въпрос.

"Вашингтон пост" писа, че за подобен личен разговор има "доста сериозна" възможност и че американското правителство е започнало да планира такава среща. Изданието цитира служител, пожелал анонимност.

Това би била първата среща между Байдън и Си от ноември миналата година насам. Тогава двамата лидери се срещнаха в кулоарите на срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали, припомня ДПА.

Отношенията между САЩ и Китай са в най-ниската си точка от известно време насам, въпреки неотдавнашните визити на високопоставени американски представители в Пекин. Подкрепата на Китай за войната на Русия в Украйна и заплахите към Тайван обтегнаха двустранните отношения.

От известно време се очакваше, че може да има среща между Байдън и Си на форума на АТИС в Сан Франциско. Белият дом обаче остана предпазлив по отношение на публичното споменаване на подобна среща. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и китайският първи дипломат Ван И се срещнаха наскоро в Малта, припомня ДПА.
Алексей Маргоевски/БТА