/ iStock/Getty Images
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че светът се впуска в нова надпревара в ядреното въоръжаване и предупреди за сянката на "унищожението", надвиснала над него, предаде АФП.

Предвид факта, че ядрените държави разширяват и модернизират арсеналите си, ръководителят на ООН призова за активизиране на усилията за намаляване и евентуално премахване на тези оръжия.

"Започва тревожна нова надпревара във въоръжаването. Броят на ядрените оръжия може да нарасне за първи път от десетилетия насам", заяви Гутериш пред Общото събрание в последния ден от годишната му сесия.

"Всяко използване на ядрено оръжие - по всяко време, навсякъде и в какъвто и да е контекст - би предизвикало хуманитарна катастрофа с епични размери", каза той.

"Ядрените оръжия отново се размахват. Това е лудост. Трябва да променим курса", каза той.

През юни Стокхолмският международен институт за изследване на мира съобщи, че световните ядрени сили, и по-специално Китай, са увеличили инвестициите в арсеналите си за трета поредна година през 2022 г.

Макар че общият брой на ядрените бойни глави, притежавани от Великобритания, Китай, Франция, Индия, Израел, Северна Корея, Пакистан, Русия и САЩ, е намалял с около 1,6 % до 12 512 през предходната година, СИПРИ заяви, че тенденцията на намаляване е на път да се обърне.

Според СИПРИ, като се изключат бойните глави, предвидени за демонтаж, броят на използваемите ядрени оръжия всъщност се е увеличил.

По-голямата част от увеличението е в Китай, който е увеличил запасите си от 350 на 410 бойни глави.

Междувременно Северна Корея е увеличила тестовете на своите ракети с голям обсег и подводници.

Гутериш заяви, че ситуацията е "спешен въпрос" за света.

Той заяви, че ядрените сили правят арсеналите си по-бързи, по-точни и по-трудни за откриване.

Гутериш заяви, че архитектурата за спиране на разпространението на ядрени оръжия и за напредък в разоръжаването е ерозирала.

За да се върнем на пътя към намаляване на тези оръжия, той призова държавите да се ангажират никога да не използват ядрените си оръжия "при никакви обстоятелства".

Ръководителят на ООН призова за съживяване и укрепване на Договорите за неразпространение на ядрените оръжия и за забрана на ядрените оръжия.

Той призова и за прилагане на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити, приет от Общото събрание на ООН през 1996 г., но все още не влязъл в сила, тъй като няколко ключови държави не са се присъединили към него.

"Светът прекара твърде дълго време под сянката на ядрените оръжия. Нека се отдръпнем от ръба на катастрофата", каза той.
БГНЕС