/ Guliver/Getty Images
Проблемите, пред които е изправен Хънтър Байдън, единственият оцелял син на президента Джо Байдън, се натрупват и не показват признаци да изчезнат.

До преди няколко месеца изглеждаше сякаш 53-годишният президентски син е готов да разреши данъчните обвинения срещу него и да избегне затвора след споразумение с прокурорите. Сега обаче той е изправен пред нови обвинения, свързани с оръжейни сделки, разказва в свой анализ BBC. Бизнес сделките в Украйна и Китай на Хънтър, докато баща му беше вицепрезидент по времето на Барак Обама oстават постоянна мишена на републиканците.

Синът на Джо Байдън може да бъде изправен пред съда

Хънтър Байдън, възстановяващ се наркозависим, в момента е разследван от специален съветник на Министерството на правосъдието за евентуално укриване на данъци и се очаква да му бъде повдигнато обвинение за нарушаване на закона за огнестрелните оръжия.

Републиканците в Конгреса започнаха разследване за импийчмънт на Байдън-старши, докато проверяват предполагаема търговия с влияние от неговия син.

Междувременно личните му борби - от злоупотребата с алкохол и наркотици до раздора в брака му - са във фокуса на медийното и публичното пространство.

И така, какво трябва да знаете за Хънтър Байдън?

Детство, пропито с трагедия

Роден в Уилмингтън, Делауеър, през 1970 г. в семейството на Джо Байдън и първата му съпруга Нийлия, Хънтър е само на две годинки когато губи майка си. През декември 1972 г., по-малко от шест седмици след избирането на баща му в Сената на САЩ, камион се вряза в семейната кола. Инцидентът отнема живота на майка му и сестра му Наоми, а момченцето е със счупен череп. Баща му полага клетва до болничното му легло.

 
По-късно Хънтър учи в Джорджтаунския университет и Юридическия факултет на Йейл. Между двете си образование той се присъединява към Йезуитския доброволчески корпус, католическа група, която служи на маргинализирани общности. Там той среща първата си съпруга Катлийн Бюле, адвокат. Женят се през 1993 г. и им се раждат три деца - Наоми, Финеган и Мейзи, но двойката се разделя през 2017 г.

Републиканците започнаха разследване за импийчмънт на Байдън

„Тъмнината“ на пристрастяването

Баща му е трезвеник, но Хънтър започва да пие като тийнейджър, а като студент започват и злоупотребите с кокаин. Президентският син няколко пъти е влизал и излизал от рехабилитация. През 2013 г. се записа в резерва на ВМС на САЩ и полага клетва пред баща си - тогава вицепрезидент - на церемония в Белия дом.

Но още в първия му ден във военноморската база той дава положителна проба за кокаин и е освободен.

Според New Yorker той пиел много тежко смъртта на по-големия си брат Бо от рак на мозъка през 2015 г. В този период той се затваря у дома си и излиза от къщата само за да си купи водка.

„Той и Бо бяха едно“, сподели дъщеря му Наоми в Twitter.  "Едно сърце, една душа, един ум."
 

Хънтър Байдън
Guliver/Getty Images



По време на развода, бившата му жена обвинява Хънтър, че е харчил огромни суми за собствените си интереси (включително наркотици, алкохол, проститутки, стриптийз клубове и подаръци за жени, с които има сексуални отношения). В същото време оставял семейството без средства да плаща дори сметките си.

Скандал в САЩ с подкупи на Байдън от Украйна

ДНК тест през 2019 г. установи, че той е „биологичен и законен баща“ на дете, родено от Лундън Алексис Робъртс, екзотична танцьорка от Арканзас. Хънтър твърди, че няма „никакъв спомен“ за срещата им в мемоарите си, но към днешна дата е признал бащинство и плаща издръжка на детето.

Никой от семейство Байдън обаче не познава 4-годишното дете. На фона на кампания за медиен натиск президентът Байдън наскоро беше принуден да признае седмото си внуче.

Дори преди финализирането на брака му, Хънтър влезе започна връзка с вдовицата на брат си, Хали Байдън. В продължение на около две години те се свързваха от споделената и „много специфична скръб“ от загубата, разказва той пред New Yorker.
 

Хънтър Байдън
Guliver/Getty Images



Два месеца след завършване на рехабилитация през 2018 г. Хънтър си купува пистолет. Според New York Times той зловещо казал на семеен приятел: „Знам, че всички смятате, че грешният брат е умрял“. Във формуляра за заявление за огнестрелно оръжие, той подава грешни данни, че не е употребявал наркотици по това време - престъпление, за което сега е изправен пред криминални обвинения.

Синът на Байдън възнамерява да се признае за виновен по обвинения в укриване на данъци

Хали намерила оръжието в колата му и от страх, че той може да се нарани с него, го хвърлила в кофа зад хранителен магазин. „Приятелската“ раздяла между двамата става през 2019 г., по-малко от седмица след като баща му стартира кандидатурата си за президент.

Само седмици по-късно Хънтър се жени за южноафриканската режисьорка Мелиса Коен след вихрен шестдневен романс, с която към днешна дата имат един син. През последните години той се обърна към рисуването като форма на терапия, споделяйки, че то "го държи далеч от хора и места, на които не трябва да бъде".

Но продажбите на негови произведения на изкуството - по 500 000 долара на парче - създадоха етична дилема за Белия дом на Байдън. Президентът е защитавал сина си многократно, най-вече по време на президентски дебат през 2020 г.

След като Тръмп се заяде с проблемите на Хънтър, Байдън отговори: „Синът ми като много хора имаше проблем с наркотиците. Той го оправи и работи върху това, а аз се гордея със сина си.“

Смесване на семейството и бизнеса
 

Хънтър Байдън
Guliver/Getty Images



След като завършва Йейл, Хънтър работи в MBNA America, банкова холдингова компания със седалище в Делауеър и по-късно придобита от Bank of America.

Близките връзки на Джо Байдън с банката - един от най-големите работодатели в Делауеър и водещ участник в политическите му кампании - му спечелиха неблагоприятното прозвище "сенаторът от MBNA". Докато Хънтър беше повишен в ранг на изпълнителен вицепрезидент, Джо прокара през Сената законодателство за реформа в банкрута, благоприятно за MBNA.

В началото на 2000-те, докато все още получава консултантски хонорари от банката, Хънтър открива лобистка практика във Вашингтон. През 2006 г., когато тогавашният сенатор Байдън трябва да поеме отново председателството на комисията по външни отношения на Сената, Хънтър и техен роднина правят злополучна покупка на група от хедж фондове.

Техният мандат в Paradigm Global Advisors продължи по време на кандидатурата на Джо Байдън за президент през 2008 г. и избора му за вицепрезидент на президента Барак Обама. През това време фондът е свързан с няколко предполагаеми измамници, включително финансист от Тексас, осъден за управление на една от най-големите схеми на Понци в историята на САЩ. Семейство Байдън отрича каквото и да е нарушение, а през 2010 г. те ликвидират фонда и връщат парите на инвеститорите.

Китай и Украйна

През последните години се направи много за чуждестранните бизнес интереси на Хънтър, докато баща му беше вицепрезидент.  През 2013 г. той заема място в управителния съвет на BHR, китайска частна инвестиционна компания - първо като неплатен член, а по-късно притежаващ 10% дял от капитала във фонда.

Компанията е регистрирана в Шанхай по-малко от две седмици, след като Хънтър отлетя с баща си на официално вицепрезидентско пътуване до Китай и се срещна с главния изпълнителен директор на BHR, но само за „чаша кафе“, каза по-късно първият син. След като баща му напусна поста през 2017 г., Хънтър си партнира с китайския петролен магнат Ye Jianming по проект за природен газ в Луизиана. Сделката се проваля, след като Йе беше задържан от китайските власти по обвинения в корупция и впоследствие изчезна.

Сделките на Хънтър в Украйна предизвикаха още повече противоречия, като се има предвид, че баща му беше главният човек на администрацията на Обама за отношенията между САЩ и Киев. През 2014 г. той се присъедини към борда на украинска енергийна компания Burisma Holdings, където са му платени и 1,2 милиона долара (£943 000) годишно.

Като част от кампания за борба с корупцията, вицепрезидентът Байдън по това време се обявява за свалянето на главния прокурор на страната Виктор Шокин. Шокин беше отстранен от парламента през 2016 г., но критиците твърдят, че прокурорът е загубил работата си само защото е разследвал Burisma.

Финалните щрихи идват от лаптоп, изоставен от Хънтър в сервиз в Делауеър, където имало "долнопробно съдържание" на твърдия му диск също заемат видно място в президентската кампания през 2020 г. Екипът на Байдън твърдеше по това време, че това е „клеветническа кампания“, проектирана от руска дезинформация, но твърдият диск оттогава е удостоверен от американските медии и конфискуван от ФБР.

Анализът на съдържанието му предостави доказателство за огромните приходи на Хънтър от работата му в Китай и Украйна, както и доказателства за подхранваните от алкохола и наркотиците му приключения.
BBC