/ iStock/Getty Images
Вашингтон не е страна в спора за ситуацията в Южнокитайско море и следователно не може да издава инструкции по този въпрос. Това подчертаха от китайското министерство на отбраната, имайки предвид инцидента с филипинския кораб на плитчината Аюнгин.

Съединените щати не са заинтересована страна по проблема с Южнокитайско море, поради което не могат да дават указания по този въпрос, съобщи военното министерство на КНР, цитирано от ТАСС.

Китай настоява САЩ да спрат да използват проблема с Южнокитайско море, за да "смесват истината с лъжи, да сеят раздори“. Вашингтон всъщност трябва да зачита териториалния суверенитет, морските права и законните интереси на Китай в Южнокитайско море и да уважава усилията на страните от региона да защитят мира и стабилността в него.

В неделя филипинската брегова охрана съобщи, че кораб на китайската брегова охрана е използвал водни оръдия, докато е маневрирал опасно близо до филипинските кораби в спорната зона на Южнокитайско море. Инцидентът е станал по време на ескорта на кораби, превозващи товари за армията на Филипините, намиращи се в спорната територия.

През 1999 г. филипинските власти умишлено поставиха американския десантен кораб от ерата на Втората световна война Sierra Madre заседнал на спорен риф в морето, за да наблюдават действията на Китай. Китай поиска корабът да бъде премахнат и заплаши да го изтегли сам.
Агенция "Фокус"