/ ThinkStock/Getty Images
Китайското министерство на отбраната обвини САЩ в изкривяване и предубедено представяне на военната политика на Пекин в годишния доклад на американския Конгрес за състоянието на армията и развитията в областта на сигурността, предаде ДПА.

Държавният секретар на САЩ прикани страните от АСЕАН да се опълчат на Китай

Говорителка на министерството на отбраната нарече доклада на американския министър на отбраната "провокативно действие, което навреди сериозно на отношенията между въоръжените сили на двете страни".

Докладът, публикуван на 1 септември, предупреждава, че военната модернизация на Китай "ще има сериозни последствия за националните интереси на САЩ и сигурността на международния ред".

Китай се стреми до 2049 г. да превърне Народноосвободителната армия във военна сила от "световна класа" и през последните години предприе стъпки за реорганизиране и подобряване на армията като част от по-широка цел за възстановяване на международния статус на страната.

САЩ разкриха в орбита свръхсекретна китайска въздушна совалка

"Китайската армия и флот са най-многобройните в света, макар че за разлика от други глобални сили, армията е ръководена от Комунистическата партия, а не от държавната власт. Китайската армия принадлежи на народа", подчерта говорителката.

Тя добави, че Китай следва път към мирно развитие и за разлика от действията на САЩ в Близкия изток, Пекин използва армията си като "стабилна сила за поддържане на световния мир".

Освен това говорителката предупреди, че китайската армия "ще вземе всички необходими мерки да разгроми категорично всички опити и действия" за отделяне на Тайван от Китай и въоръжените сили ще защитят "териториалната цялост" на страната.
БТА