В орбита е вече свръхсекретна китайска совалка
В орбита е вече свръхсекретна китайска совалка / IStock
Изстреляният днес китайски изпитателен космически кораб, за който се подозира, че е аналог на американската секретна совалка X-37B, е бил открит в околоземна орбита. Това става ясно от публикувани от военновъздушните сили на САЩ данни, публикувани в специализирания сайт space-track.org.

Китайската корпорация по космическа наука и техника (CASC) изстреля днес ракета-носител с многократен изпитателен космически кораб, който след известно време в орбита ще се върне на Земята. Отбелязва се, че „апаратът е предназначен за проверка на технологиите за многократно използване по време на полети и оказване на технологична подкрепа при мирното усвояване на космоса”.

По данни на американските военни, апаратът, който фигурира в каталога на космическите обекти с международното обозначение 2020-063А и номер 46389, е открит н орбита с наклон 50,2 градуса на минимална височина 332 километра.

Неотдавна руски военни предположиха, че ограничената информация за пуска на кораба означава, че Китай възнамерява да изстреля в орбита аналог на американската секретна совалка X-37B.

Совалката X-37B е разработен от компанията „Боинг” и от 2010 г. са проведени пет космически полета на мини-шатъла с продължителност от 225 до 780 дни с цел провеждане на експерименти. Совалката се върна от последния си полет през октомври 2019 г., след като изведе в орбита три спътника с неизвестно предназначение.