Китай посрещна Годината на тигъра
Китай посрещна Годината на тигъра / снимка: Reuters

В нощта на 13 срещу 14 февруари Китай отбелязва Празника на пролетта, който всъщност е Нова година според лунния календар. Днешният празник е най-почитан и продължителен празник в страната. Официално традиционната неработна „златна седмица" продължава от 14 до 22 февруари, но в селските райони никой няма да работи чак до 1 март. В първия ден на Новата година в страната са затворени всички магазини. Затова пък ресторантите са препълнени - не искат да губят наистина златно време за получаване на приходи. Незасегнатите от кризата китайци атакуват не само ресторантите, но и магазините, където предпразнично са организирани многобройни разпродажби. За сметка на това значително поскъпват хранителните продукти, защото във всяко семейство по това време се готвят обилни трапези. По традиция всички членове на семейството трябва непременно да посрещнат Новата година заедно.

Дали фактът, че китайската Нова 4708 година съвпада със Свети Валентин, предвещава важни събития за романтичните души? Така сочат звездите, пише канадският сайт The Record.com.

Започващата Годината на тигъра ще бъде, подобно на едноименния звяр, темпераментна и непредвидима, като любовта. Тигърът е третият знак в китайския зодиак.

Канадският астролог Брайън Тръслър казва, че преходът от годината на Бика към годината на Тигъра ще бъде бурен, тъй като двете животни са много различни - едното е непоколебимо и шумно, а другото интуитивно, непредвидимо, готвещо се за скок. Тръслър напомня, че в предишни години на Тигъра Съединените щати са били разтърсвани от бурни събития, като аферата Уотъргейт и скандала с Моника Люински, кубинската ракетна криза и скандала Иран-контри. Астрологът прогнозира, че в годината на Тигъра се вихрят страсти и конфликти и затова тя не е подходяща, ако се опитвате да ухажвате някого. Положителното е, че тигрите са храбри и годината трябва да бъде посрещната щастливо и с усмивка. И най-вече не критикувайте околните, съветва астрологът. Позитивното начало може да даде тон за следващите 12 месеца.

В годината на Тигъра може да се очаква променливо време, късни снеговалежи и бурни ветрове, пише БТА.

В политиката Тигърът може да донесе предсрочни избори за Канада, но с тях едва ли ще настъпят значителни промени.

И китайската Нова година, и Свети Валентин са оцветени в червено - символ на късмета и щастието. И двете предвещават ново начало и любов, както и време за споделяне, напомня The Record.com.

Китай посрещна Годината на тигъра
netinfo