Карла Бруни започна активна кампания в подкрепа на съпруга си
Карла Бруни започна активна кампания в подкрепа на съпруга си / снимка: Reuters

Никола Саркози се впусна в предизборната битка, съпругата му Карла Бруни-Саркози също, пише в. "Фигаро".

Първата дама ще бъде редом до съпруга си на първия му голям предизборен митинг, който ще се състои в 19 часа местно време в неделя в Марсилия. Тя ще бъде до Саркози и на втория му голям митинг на 11 март във Вилпент, на който се очаква да се съберат 60 000 души.

Бруни даде и серия от интервюта в момента, когато Никола Саркози обяви по телевизия Те Еф 1, че се кандидатира за президент. Пред в. "Паризиен" тя подчерта, че е много доволна, че Саркози най-после е започнал кампанията си. "Той е добър, има опит и кураж", каза Бруни.

Помолена да коментира гръцката криза, тя каза: "Когато гледам какво се случва в Гърция, честно казано малко ме е страх", а после допълни по адрес на мъжа си: "Той има голям опит. Той е най-подходящият, за да помогне на нашата страна да запази правилната посока."

Първата дама защити и направеното от съпруга й като президент, като каза, че той с почти всичко се е справил много добре през първия си мандат, и подчерта, че неговите идеи са много силни и фантастични.

Пред в. "Вен минют" Карла Бруни говори и за лични неща, като разказа кои са любимите й сериали. Оказва се, че това са "Отчаяни съпруги", "Приятели" и "Шест стъпки под земята". Съпругът й пък непрекъснато гледал новинарските канали като Канал плюс, Енфо плюс, но и Евроспорт и дори "зарибил" съпругата си да гледа колоездачната обиколка на Франция.

Според експерти присъствието на Карла Бруни до Саркози по време на предизборната му кампания ще го представи в по-хуманна светлина и ще го доближи до французите, отбелязва в. "Фигаро".

Същевременно предизборният плакат на Саркози, на който той позира на фона на синьо море, окъпано от изгряващо слънце, както и девизът на Саркози "Силна Франция", изписан върху плаката, станаха повод за множество пародии, предаде Франс прес. Появи се дори сайт, на който могат да се видят редица подигравки и пародии. Така например девизът "Силна Франция" е станал на "Франция потъва" върху плакат, на който Саркози позира на фона на потъващия италиански лайнер Коста Конкордия. На друг пародиен плакат девизът гласи "Мъртвата Франция", а Саркози позира на фона на автомобилно гробище. Благодарение на игра на думи, тъй като на френски прилагателното "силен" се доближава до глагола "изтривам, търкам", на трети пародиен плакат се появява текста "Франция изтрива" и на него се вижда как Саркози изтрива с гъба лицето си. На друг пародиен афиш Саркози е дегизиран като бившия държавен глава Валери Жискар Д'Естен на фона на ядрени централи, като така напомня плаката на бившия президент.

Пародиен афиш приканва също Саркози "да си ходи", като на него е представена картината "Салът на "Медуза", на която френският художник Жерико рисува спасителния сал на потъналата през 1816 г. френска фрегата "Медуза" с отчаяните корабокрушенци на него, допълва БТА.

Заради фонетичната близост думите "Силна Франция" (Франс форт) на един от пародийните афиши са заменени с "Франкфурт" и на фона им вместо Саркози позира Ангела Меркел.

Някои зевзеци са успели чрез дигитална услуга в сайта на в. "Фигаро" да установят откъде идва фонът на оригиналния афиш на Саркози. Оказва се, че синьото море е всъщност Егейско море. Така на един от пародийните плакати е написано "Силна Гърция", а Саркози позира пред буреносно море на фона на горящи кораби и петролни платформи.