Аун Сан Су Чжи
Аун Сан Су Чжи / Guliver/Getty Images
Канадските депутати одобриха единодушно резолюция за отнемане на почетното канадско гражданство на мианманската ръководителка Аун Сан Су Чжи за отказа ѝ да осъди геноцида над мюсюлманското малцинство рохинга в страната си, предаде Франс прес.

Камарата на общините удостои с гражданство носителката на Нобелова награда за мир през 2007 г., когато тя беше в затвор в Мианма.

Няма да отнемат Нобеловата награда за мир на Аун Сан Су Чжи

Международната ѝ репутация обаче пострада от отказа ѝ да призове мианманската армия да сложи край на зверствата срещу рохингите, които канадските депутати окачествиха като геноцид.

Властите в Мианма, в която 90 процента от населението е будистко, се отнасят към рохингите като към чужденци. Над 700 000 рохинги избягаха между август и декември 2017 г. от Мианма в съседен Бангладеш след офанзива на армията, при която имаше издевателства, изнасилвания, екзекуции без съд и присъда и опожарени села.

Аун Сан Су Чжи обеща да превърне Мианма във федерална държава

"Правителството ни подкрепи тази резолюция в отговор на трайния отказ на Аун Сан Су Чжи да заклейми геноцида над рохингите - престъпление, извършено от армията, с която тя си поделя властта", каза говорителят на канадския външен министър Кристия Фрийланд, Адам Остън.

"Ще продължим да подкрепяме рохингите, като им предоставяме хуманитарна помощ, налагаме санкции срещу генералите в Мианма и настояваме виновните за насилието да отговарят за действията си пред компетентна международна институция", добави той.

Канада е дала почетно гражданство само на още пет личност, сред които Нелсън Мандела, Далай лама и Малала Юсафзаи.
 
БТА