Калфин обсъди със словашкия си колега членството ни в ЕС
Калфин обсъди със словашкия си колега членството ни в ЕС / netinfo

Членството на България в ЕС и въпроса за статута на Косово е обсъдил външният министър Ивайло Калфин със словашкия си колега Ян Кубиш, съобщиха на БТА от дирекция "Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация" на МВнР.

Срещата между двамата външни министри е била в рамките на 61-та сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, се посочва в съобщението.

На разговора е било демонстрирано общо виждане за необходимостта от поощряване на европейските интеграционни процеси и за установяването на еднакъв достъп до работния пазар в рамките на ЕС за всичките му страни-членки и е била подчертана е била важността на този принцип особено във връзка с предстоящото приемане на България и Румъния. Министър Ивайло Калфин е информирал външния министър на Словакия за предприетите действия в изпълнение на изискванията на ЕС за приемането на България без забавяне на 1 януари 2007 г., пише в съобщението.

Въпросът за бъдещия статут на Косово, в контекста на сигурността и евро-атлантическата перспектива за региона, е бил също сред темите на разговора, информират от МВнР. Двамата външни министри са изразили обща позиция, че каквото и решение да бъде взето, то следва да бъде трайно и да допринася за по-нататъшното стабилизиране на региона, се посочва в съобщението.

Ян Кубиш е заявил, че като настоящ непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН Словакия ще продължи да работи за намирането на дълготрайно и справедливо решение. Създаването на условия за икономически просперитет, както и за по-нататъшно укрепване на мултиетническия и демократичен характер на Косово, е важна стъпка за постигането му, е общото мнение на външните министри на България и Словакия.