13 гръцки острова са включени в „тъмночервената” зона заради COVID-19. Гръцкият министър на туризма заяви пред NOVA , че ситуацията е под контрол и няма пречка туристическият сезон да продължи. 

Един милион и 200 хиляди -толкова са българите, които са минали границата ни с Гърция, за да почиват там през 2019 г. По данни на Конфедерацията на българския туристически бизнес миналата година са били около 300 000. Рано е да се каже какво ще е положението тази година.

За да минат границата с южната ни съседка на туристите са необходими документ за самоличност, сертификат за ваксинация или негативен тест, който може да бъде PCR или антигенен. Представя се също така и предварително попълнена туристическа форма, в която се съдържат лични данни, както и адресът, на който ще пребива туристът. 

В заведенията там ваксинационните сертификати се проверяват чрез специален софтуер. Димитри работи в такъв ресторант, но не одобрява мярката.

„Никой не иска да стои вътре така или иначе. Европейците нямат против да настаняваме хора около тях, защото са ваксинирани. А балканските туристи не разчитат толкова на ваксини”, споделя той.

Димитри казва, че от месец май Гърция преживява истински апогей на туризма в сравнение с миналата година. Статистиката го потвърждава. Между 60 и 90% от капацитета на хотелите в Гърция е запълнен. Уви всичко това се случва в условия на пандемия. Новозаразените за денонощие в страната са близо 3000 при население над 10 милиона и още 1 милион туристи. Болните туристи са 500.

„Напрежението върху болниците не е голямо. Трябва да вземете предвид, че Гърция и Дания са двете страни с най-високо ниво на тестване. Изследваме повече от 100 000 души на ден”, каза Харис Теохарис, министър на туризма.

Вижте повече във видеото.
NOVA