Чадуик Боузман
Чадуик Боузман / Gulliver/Getty Images
Чадуик Боузман сътвори история месеци след смъртта си с четири номинации за наградите на Гилдията на актьорите, пише сп. "Пийпъл".

Актьорът беше номиниран посмъртно за ролите в последните си два филма - "Ма Рейни: Майката на блуса" и "Петима от една кръв".

Боузман, който почина миналия август на 43-годишна възраст, след като изгуби водената си тайно битка с рака, става първият актьор, получил четири номинации от актьорската гилдия.

Чадуик Боузман е номиниран посмъртно в категориите за най-добър актьор за изпълнението си в "Ма Рейни: Майката на блуса" и за най-добър актьор в поддържаща роля за "Петима от една кръв". Звездата на супергеройската продукция "Черната пантера" получи още две номинации, след като и двата филма бяха номинирани за водещата награда за най-добър актьорски състав.

Предлагат Чадуик Боузман посмъртно за „Оскар”

Боузман преди е печелил приза в топ категорията през 2019 г. за "Черната пантера".

Номинациите от актьорската гилдия идват само ден, след като Чадуик Боузман беше номиниран посмъртно за най-добър актьор във филмова драма на наградите "Златен глобус" за изпълнението си в "Ма Рейни: Майката на блуса". Това е първа номинация за актьора за отличията на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд.

Ако намери място сред претендентите за "Оскар", Боузман ще стане първият посмъртно номиниран актьор в категорията за главна мъжка роля след Масимо Троизи през 1995 г. за "Пощальонът".

Почетоха актьора Чадуик Боузман на наградите на MTV (СНИМКИ)

Ако бъде номиниран за поддържаща роля, Боузман ще стане едва третият актьор с подобно постижение в историята на "Оскар"-ите след Ралф Ричардсън за "Тарзан от рода Грейстоук" (1984) и Хийт Леджър за "Черният рицар" (2008).

Номинациите за "Оскар" ще бъдат оповестени на 15 март.

Церемонията за 27-мите награди на Гилдията на актьорите беше пренасрочена от 14 март за 4 април, за да не съвпадне с шоуто за водещите музикални отличия "Грами".
БТА