Кадафи: Бунтовниците в Дарфур се опитват да превърнат конфликта в международен
Кадафи: Бунтовниците в Дарфур се опитват да превърнат конфликта в международен / netinfo

Либийският лидер Муамар Кадафи обвини вчера бунтовниците в суданската област Дарфур, че искат да интернационализират конфликта, предаде Франс прес.

"Бунтовническите групировки в Дарфур се опитват да въвлекат целия свят в този конфликт", заяви Кадафи в реч, произнесена на международна конференция за Дарфур в либийския град Сирт снощи. "Не е в интерес на международната общност да се намесва в афера, в която една от страните не иска решение", добави той.

От своя страна пратеникът на ООН в Судан Ян Елиасон подчерта, че проблемът Дарфур не е опасен само за Судан, но и за региона, и целия свят.

"Тази конференция би могла да бъде удобен случай да ускорим намирането на решение и да укрепим мира в региона", каза той.

В конференцията не участват представители на бунтовническите групировки от Дарфур, които по думите на либийския заместник-министър на външните работи Али Абдел ат Трики ще участват в друга среща, която скоро ще се състои в Триполи. Либия активно участва в опитите за намиране на решение на конфликта, като защитава становището, че конфликтът в африканската държава трябва да бъде решен без намеса на Запада.