Челси Манинг
Челси Манинг / Guliver/Getty Images
Редник Челси Манинг - американската транссексуална военнослужеща, осъдена на 35 години затвор за издаване на класифицирани правителствени документи на организацията "Уикилийкс" - бе освободена днес от военен затвор в щата Канзас, след като излежа седем години от присъдата си, съобщи Би Би Си.

Тръмп е притеснен от намаляването на присъдата на Челси Манинг

Говорител на въоръжените сили на САЩ потвърди за британската телевизия, че Манинг е излязла от затвора. Останалата част от присъдата й бе опростена през януари от тогавашния президент Барак Обама.

Информаторът на Уикилийкс опита да се самоубие

"Тя е готова най-сетне да живее като жена, каквато е", каза по-рано адвокатката на Манинг Нанси Холандър в ефира на Би Би Си.
29-годишната бивша военна анализаторка по рождение е мъж и се казваше Брадли.
Ден след като бе осъдена на 35 години затвор през 2013 г. по 20 обвинения, включително в шпионаж, Манинг каза, че още от детството си се чувства жена и иска да се казва Челси.
Военен съд призна информатора на WikiLeaks Брадли Манинг за жена

Малко преди Манинг да бъде пусната от затвора филмовата къща "Пулс" обяви на кинофестивала в Кан, че тя ще участва в документален филм за живота си, предаде Асошиейтед прес.

Филмът ще се казва "Екс Уай Челси" (XY Chelsea), негов режисьор ще е Тим Травърс Хокинс, а изпълнителен продуцент - Лаура Пойтрас.
 
БТА