Израелски войници
Израелски войници / БГНЕС
Израелски войници придружиха журналисти през опустошен от война пейзаж до най-голямата болница в Газа в сряда, за да им покажат тунелна шахта, която според тях е част от обширна подземна мрежа, използвана от Хамас за военни цели, предаде АФП.

В продължение на седмици болницата „Ал-Шифа“ в северната част на Ивицата Газа е център на битката между Израел и палестинските екстремисти. Израелски официални лица твърдят, че Хамас е използвал болницата, за да скрие оръжия и командни центрове – твърдение, отречено от медицинския персонал и ислямисткото движение. АФП бе сред около две дузини журналисти, които се присъединиха към израелските войници, за да видят това, което нарича доказателства за мрежата от тунели под „Ал-Шифа“. Нашите снимки, видео изображения и звукови фрагменти бяха изпратени на израелския военен цензор за одобрение.

Електрическата инсталация се виждаше, докато репортерите се изкачваха по тясна шахта, която водеше до тесен тунел, широк само няколко метра.

„Това е много дълъг тунел“, каза пред репортери полковник Елад Цури, командир на Седма бригада на Израел.

Тунелът минава от града до болницата. Войникът преведе репортерите през нещо, което приличаше на кухненски бокс с мивка, тоалетна и стая с две метални легла и монтиран на стената климатик.

„Когато се опитват да оцелеят, те слизат, използват болниците като живи щитове и могат да останат тук за дълго време. Репортерите не бяха въведени в болницата и им беше позволено да видят само част от обширния комплекс. Пред болницата военните показаха оръжия, боеприпаси и експлозиви, които според тях са намерени в комплекса „Ал-Шифа“.

Медийната обиколка дойде, след като Израел и Хамас обявиха сделка, позволяваща освобождаването на поне 50 заложници и десетки палестински затворници, като същевременно предложиха на обсадените жители на Газа 4-дневно примирие след седмици на тотална война. Цури каза, че военните са открили близо до „Ал-Шифа“ тялото на един от заложниците, 19-годишния войник Ноа Марчиано. Докато той говореше, на заден план се чуваха експлозии и стрелба.

Израел твърди, че 240 души - израелци, граждани с двойно гражданство и чужденци - са били отвлечени от въоръжени лица на Хамас, когато те са предприели най-смъртоносните атаки в 75-годишната история на Израел. Най-малко 1200 души са били убити, предимно цивилни, според правителството. В отговор Израел започна безмилостна бомбардировка и сухопътна офанзива в ивицата Газа. Според управляваното от Хамас правителство на палестинската територия войната е убила повече от 14 100 души, хиляди от тях са деца.
 
БГНЕС