Израелски изтребители и щурмови хеликоптери удариха днес преди разсъмване цели на ислямисткото движение Хамас в ивицата Газа, след като палестински бойци изстреляха ракета от крайбрежния анклав, предаде ДПА.

Мишените включваха "два обекта за производство на ракетни боеприпаси, подземна инфраструктура и подземен военноморски тренировъчен комплекс на Хамас", се казва в изявление на израелските военни.

Снощи в намиращия се северно от ивицата Газа израелски град Ашкелон завиха сирени. Полицейският говорител Мики Розенфелд съобщи, че ракета е ударила фабрика в Южен Ашкелон, причинявайки материални щети, и е бил повикан експерт по обезвреждане на бомби.

Израел нанесе въздушен удар по военни позиции на Хамас в Газа

Засега няма данни за пострадали както при палестинската ракетна атака, така и при ответните израелски въздушни удари.

Израелската армия повиши равнището на тревога поради опасения от подновяване на ракетните обстрели заради годишнината от ликвидиране на 19 ноември миналата година на висш командир от групировката "Ислямски джихад" в Газа.

Макар в последно време спорадичните обстрели от ивицата да са дело на по-малки палестински групировки, Израел държи движението Хамас, което контролира Газа, отговорно за всякакви обстрели от крайбрежния анклав, където около 2 милиона палестинци живеят в условия на пренаселеност и бедност.

Въпреки договореното с катарско посредничество примирие между Израел и Хамас в последните месеци на няколко пъти припламна насилие.

Израел, САЩ и ЕС са обявили Хамас за терористична организация.
БТА