Израел ще свърже Средиземно и Червено море с жп линия
Израел ще свърже Средиземно и Червено море с жп линия / снимка: Reuters, архив

Израелското правителство гласува днес в подкрепа на проект за жп линия, свързваща Средиземно с Червено море, която ще предложи алтернатива на Суецкия канал за трафика между Европа и Азия.

Премиерът Бенямин Нетаняху посочи, че железният път с дължина 350 км ще премине през пустинята Негев и така курортът Ейлат на Червено море ще е на два часа път от Тел Авив.

Линията Тел Авив - Ейлат за два часа ще преобрази страната. Това е стратегическо решение, което ще даде на Израел големи предимства, заяви Нетаняху на седмичното заседание на израелското правителство.

Според решението на кабинета генералният директор на премиерската канцелария ще оглави комисия, натоварена да събере средствата за строителството на жп линията. Разглеждат се три възможности: споразумение със страна, споделяща същите икономически и стратегически интереси, събиране на частни фондове или финансиране от израелската държава, се посочва в комюнике на канцеларията на министър-председателя, без да се уточнява колко ще струва проекта, пише БГНЕС.

Според сайта на израелското министерство на транспорта неговите предпочитания са за участие на китайски компании заради опита им в строителството на жп  инфраструктура. Израелски представители смятат, че линията ще може да се използва при износа на израелски газ за Индия и евентуално за Китай.

Големи находища на газ - Тамар и Левиатан - бяха открити през 2010 г. в източния край на Средиземно море, на 130 км от пристанище Хайфа, на дълбочина 1634 км. Това са най-големите подводни находища на течни горива открити в света за последните десет години и може да донесат десетки милиарди долари на Израел и да му гарантират енергийна независимост за десетилетия напред.