Израел е предложил "всеобхватно" ново споразумение за прекратяване на огъня.

Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от CNN.

 

Предложението включва пълно прекратяване на огъня, изтегляне на войските, освобождаване на заложниците от страна на Хамас.

"Не можем да изпуснем този момент. Хамас трябва да приеме сделката", призова Байдън.

Американският президент подчерта, че е време "войната в Газа да приключи".

И допълни, че радикалното палестинско движение вече не е в състояние да извърши нова мащабна атака срещу Израел. Затова призова израелците и палестинското движение да постигнат споразумение за освобождаване на останалите заложници в замяна на удължаване на прекратяването на огъня.

"Това наистина е решителен момент", каза Байдън, говорейки за триетапната сделка, която израелските представители са предложили на "Хамас". "Израел направи своето предложение. "Хамас" казва, че иска прекратяване на огъня. Тази сделка е възможност да се докаже дали те наистина го мислят сериозно", каза Байдън.

Израел започна войната си в Газа след нападението на "Хамас" на 7 октомври, при което бойците нахлуха в Южен Израел, убиха около 1200 души, предимно цивилни, и отвлякоха около 250 души. Израел казва, че около 100 заложници все още са в плен в Газа, заедно с телата на още около 30 души.

Байдън разказа, че първият етап на предложеното споразумение ще продължи шест седмици и ще включва "пълно и цялостно прекратяване на огъня", изтегляне на израелските сили от всички населени места в Газа и освобождаване на редица заложници, включително жени, възрастни хора и ранени, в замяна на освобождаването на стотици палестински затворници.

Американските заложници, които ще бъдат освободени на този етап, както и телата на убити заложници, ще бъдат върнати на семействата им. Хуманитарната помощ ще нарасне рязко през първия етап, като всеки ден в Газа ще бъдат допускани 600 камиона.

Втората фаза ще включва освобождаването на всички останали живи заложници, включително мъже войници, и израелските сили ще се изтеглят от Газа.

"И докато "Хамас" изпълнява ангажиментите си, временното прекратяване на огъня ще се превърне, според формулировката в израелското предложение за прекратяване на огъня в "постоянно прекратяване на военните действия"," каза Байдън.

Третият етап призовава за започване на мащабно възстановяване на Газа, на която ще са нужни десетилетия за това.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС