/ Guliver/Getty Images
Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) обявиха, че шестима действащи журналисти на телевизия „Ал Джазира“ са членове на „Хамас“ и „Палестински ислямски джихад“ (ПИД), информира в. „Джерузалем пост“.

Твърдението е на база на разузнавателни данни, събрани в ивицата Газа по време на военните операции. Според Израел журналистите Анас аш Шариф, Ала Салама, Хосам Шбат, Ашраф ал Сарадж, Исмаил Абу Амр и Талал ал Аруки са свързани с военните крила на „Хамас“ и ПИД.

Израелските сили за сигурност нахлуха в бюрото на „Ал Джазира“

Исмаил Абу Амр беше ранен преди няколко месеца в Газа при атака на израелската армия. По това време „Ал Джазира“ отрече той да е бил член на „Хамас“. Открити от ЦАХАЛ документи обаче сочат точно обратното.

Някои от документите включват щатни разписания, курсове за обучение на терористи, телефонни указатели и документи за заплатите на терористите.

ЦАХАЛ заяви, че това „недвусмислено доказва, че те функционират като военни терористични агенти на терористичните организации в ивицата Газа“. Както и че са били наети паралелно от „Ал Джазира“.

Израел потвърди, че е убила журналист от „Ал Джазира“, бил агент на „Хамас“

Разкритите журналисти са част от военното крило на „Хамас“, което действа като авангард на пропагандната война на групировката срещу Израел, посочва в. „Джерузалем пост“.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Алексей Маргоевски/БТА