/ Gulliver/Getty Images
На осем места в централната, южната и източната част на Португалия днес бяха подобрени местните температурни рекорди, а според прогнозите топлият въздух, разстлал се над Иберийския полуостров, ще донесе още по-високи температури, предаде АП.

3 август: Европа я очаква най-горещият ден в историята й

Във вътрешността на Португалия термометрите показваха около 45 градуса по Целзий, а за утре по места се очаква "връх" от 47 градуса. В почти цялата страна е обявен червен код по скалата на агенцията за гражданска защита. Екипи на медицинските и противопожарните служби ще са в повишена готовност през уикенда.
 

Gulliver/Getty Images


Вчера в град Абрантиш, на 150 км североизточно от столицата Лисабон, бе измерена температура от 45,2 градуса. Температурният рекорд за Португалия, 47,4 градуса, датира от 2003 г.
В 41 от 50-те административни единици на Испания е обявено предупреждение за големи горещини с очакване температурите да достигнат 44 градуса.

Горещини мъчат и Северна Европа

През лятото температури близо до 40-те градуса не са рядкост в южните райони на Иберийския полуостров. Испанският температурен рекорд е 46,7 градуса, измерени в Кордоба през юли миналата година.
 

Gulliver/Getty Images


По данни на Световната метеорологична организация най-високата температура на територията на Европа е била регистрирана през 1977 г. в Гърция - 48 градуса по Целзий.

Жега във Великобритания, властите предупредиха да не се седи на слънце

Швеция все още е застрашена от горските пожари, които се разпространиха отвъд Северния полярен кръг. Шведските служби за гражданска защита са определили за уикенда "висок риск" от пожари в централните и южните райони поради продължаващата засуха и силните ветрове.

Метеорологичната служба на Великобритания съобщи, че миналият месец е бил третият най-топъл юли за повече от сто години. Времето на Острова остава горещо, като за днес прогнозите бяха за 30 градуса в Южна Англия.
БТА