/ iStock/Getty Images
През 2019 г. Германия е изнесла за Турция въоръжение на стойност 31,6 милиона евро. През 2018 г. износът е бил на за сумата от 12,9 милиона евро, пише „Дойче веле”.

През 2019 г. правителството на Германия одобри 187 заявки за износ на оръжие за Турция на обща стойност 31,6 милиона евро, са съобщили от Федералното външно министерство в отговор на запитване от Бундестага.

Подчертава се, че през миналата година не е доставяно бойно оръжие на Анкара. След началото на военната операция на Турция в Северна Сирия броят на одобрените заявки за въоръжение са намалели значително, но Берлин не се е отказал от тях напълно.

Канада спира продажбата на оръжие на Турция заради офанзивата в Сирия

След 9 октомври правителството на Германия е одобрило 5 заявки за общата сума от 31,6 милиона евро. За сравнение: през 2018 г. одобрените доставки са били 58.

Експертът по външна политика на Лявата партия Севим Дагделен определи като безотговорен износът на немско въоръжение за Турция на фона на сирийския конфликт.

„Политиката на федералното правителство по отношение износа на въоръжение е разрушителна за целия регион и подтиква още повече хора да бягат от там”, заяви тя и призова Берлин да се откаже напълно от доставките на средства на отбрана в Анкара.
БГНЕС