Изгубен кашалот заседна на английския бряг
Изгубен кашалот заседна на английския бряг / Guliver/Getty Images

Кашалот заседна жив на пясъчен бряг в североизточната част на Англия, като почти няма шансове да оцелее според спасителите.

Въпреки високия прилив, който заля брега в четвъртък след обяд, спасителите от „Бритиш дайвърс марин лайф рескю" (British Divers Marine Life Rescue - BDMLR) не успяха да върнат животното във водата.

Кашалоти осиновиха болен делфин

24 кашалота намериха смъртта си на бреговете на Германия, Холандия и Англия от началото на годината. Преди по-малко от две седмици, четири кашалота бяха открити на пясъчния бряг край Скегнес, в североизточната част на Англия.

Мъжките кашалоти прекарват зимата в северната част на Атлантическия океан, но понякога объркват пътя и попадат в Северно море, което не е достатъчно дълбоко, за да могат да се хранят правилно.

Пет кашалота умряха на италиански плаж

Според директора на британската организация „Сийуоч фаундейшън" (Seawatch Foundation), някои от откритите кашалоти без съмнение са се загубили в търсене на калмари, с които да се нахранят.

Кашалотът е най-голямото животно от разред зъбати китове. Той е хищен морски бозайник, който може да достигне двадесетина метра дължина и 50 тона тегло. Кашалотът има най-големия мозък в цялото съвременно животинско царство.

Източник: БГНЕС