Италианската полиция арестува предполагаемия извършител на атентата в Бриндизи
Италианската полиция арестува предполагаемия извършител на атентата в Бриндизи / снимка: Reuters, архив

Италианската полиция е арестувала предполагаемия извършител на бомбения атентат пред училище в Бриндизи на 19 май, при който 16-годишна ученичка загина, а десетима други бяха ранени, съобщи Франс прес, позовавайки се на италиански медии.

Мъжът е идентифициран като Джовани Вантаджато, на 68 години, собственик на склад за горива в Копертино, близо до град Лече. След няколко часа разпити той е признал, че е направил и поставил бомбата, посочва италианската преса.

Мотивите му са описани като "лично отмъщение", но не са изяснени. Той е женен и има две деца, отбелязва Ройтерс.

Взривно устройство, направено от три газови бутилки, избухна близо до професионалната гимназия "Франческа Лаура Морвильо Фалконе" в южния италиански град Бриндизи сутринта на 19 май, припомня БТА.

Заподозреният има проблеми с движението на дясната си ръка, което се вижда на кадрите от видеонаблюдението, а използването на газови бутилки може да бъде свързано с професията му, отбелязва агенцията.

Първоначално следователите смятаха, че местна мафиотска групировка носи отговорност за атентата. Прокурорът, който ръководи разследването, ще даде пресконференция.