/ iStock/Getty Images
Почти цял Истанбул се оцвети в червен цвят на COVID-19 картата на Турция поради увеличаване на случаите на инфекциите с варианта Омикрон, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Турският министър на здравеопазването също предупреди снощи, че "Истанбул се намира в центъра на нарастването на случаите, произтичащо от варианта Омикрон".

След ваканцията: Над 15 хиляди ученици и учители с положителни COVID тестове в Гърция

"През последните три седмици в цяла Турция броят на хоспитализациите се е увеличил с 6,2 процента. В интензивните отделения и при интубациите няма осезаемо нарастване. Жертвите на вируса в голямата си част са хора над 60 години с хронични заболявания", посочи Фахреттин Коджа.
Според изнесените снощи от здравните власти данни за последното денонощие общият брой на новите инфекции с коронавирус в Турция е бил 61 727 при 384 хиляди направени теста, а 173 души са починали от вируса.

Експерти предупреждават, че заради разпространението на този вариант на коронавируса случаите ще нараснат още повече.

"Неизбежно е нарастването на новите случаи", заяви проф. Съла Акхан, специалист по инфекциозни болести. Тя се присъедини към позицията на Световната здравна организация, според която е погрешно схващането, че вариантът Омикрон причинява по-леко протичане на заболяването.
В Турция подготвят допълнителни ограничителни мерки срещу COVID-19

Според Акхан това впечатление вероятно се създава от начина, по който протича болестта при хора, които са ваксинирани.
БТА