Испания иска покана за срещата на Г-20 във Вашингтон
Испания иска покана за срещата на Г-20 във Вашингтон / БГНЕС

Испания развива усилена дипломатическа дейност с цел да получи покана за срещата на 20-те водещи световни икономики на 15 ноември във Вашингтон, съобщи местният вестник "Ел Паис", цитиран от ДПА.

Испанският премиер Луис Сапатеро планира да участва в конференцията Азия-Европа в Пекин, където ще се срещне с останалите европейски лидери. Там той ще поиска подкрепата им за присъствието на Испания на срещата на Г-20 във Вашингтон, посветена на глобалната финансова криза.

САЩ поканиха на срещата само членовете на Г-8, в която не влиза Испания, плюс големите икономики от развиващия се свят, припомня БГНЕС. Сапатеро настоява, че трябва да присъства на срещата, тъй като Испания е "осмата по-големина икономическа сила в света".

Френският президент Никола Саркози, британският премиер Гордън Браун и председателят на Европейската Комисия Жозе Мануел Барозу, подкрепят испанската позиция, но окончателното решение принадлежи на САЩ. Отношенията между Мадрид и Вашингтон охладняха от 2004 г., когато новоизбраният тогава премиер Сапатеро изтегли испанския контингент от Ирак.