Заведение в Хонконг
Заведение в Хонконг / Gulliver/Getty Images, архив
Ирландия отлага планираното отваряне на нощни клубове и барове с три седмици до 10 август заради опасения от скок на инфекциите сред младите хора. Това заяви днес министър-председателят Михол Мартин, цитиран от Ройтерс.

Страната трябваше да влезе в четвърти и последен етап от отмяна на ограниченията на 20 юли. Това щеше да позволи отварянето на всички барове, нощни клубове и събирания на закрито на до 100 души. Но сега това ще стане на 10 август, каза Мартин пред журналисти.

Правителството също така ще нареди носенето на маски от клиентите във всички магазини и ще запази в сила препоръката да не се пътува в чужбина по неважни причини.

Ирландия остава в добра позиция по отношение на COVID-19, но броят на случаите през последните 14 дни се увеличи от 2,5 на 100 000 на 3,9 на 100 000 души, каза главният държавен здравен инспектор Ронан Глин на същия брифинг.

Репродуктивното число на вируса, което измерва броя на инфектираните от всеки заразен, се е увеличило до най-високото си равнище от седмици и е между 1,2 и 1,8, добави Глин.
Шефът на лобистката група на баровете в Ирландия заяви, че решението да не се отварят баровете, където не се сервира храна, е тежък удар за сектора и призова за грантове, за да не фалират бизнесите.

"С това решение консумацията на (алкохол) се измества от контролираната среда на пъбовете в неконтролираната среда на домашните партита и незаконните барове", каза Падриг Крибън в ефира на телевизия РТЕ.

Баровете в Ирландия, които предлагат храна, получиха разрешение да отворят от края на юни при спазване на стриктни мерки за физическа дистанция.
БТА