Иран започна производство на нова ракета с малък обсег
Иран започна производство на нова ракета с малък обсег / снимка: Reuters

Иран е започнал да произвежда нови ракети с малък обсег, предназначени за поразяване на цели в морето, предадоха осведомителните агенции, цитирайки официални ирански медии.

Производствената линия, за която не се уточнява къде се намира, е била открита от министъра на отбраната Ахмад Вахиди. По думите му ракетата "Насър-1" ("Победа") може да бъде базирана и в морето, и на брега и е способна да поразява цели с водоизместимост до 3 хиляди тона. В съобщението на иранската агенция ИРНА ракетата е описана като тип "земя-земя", но се отбелязва, че в скоро време ще може да бъде изстрелвана и от въздуха.

През февруари, когато в Иран отбелязваха 31-та годишнина от ислямската революция, бе съобщено, че започва серийно производство на два нови типа ракетни оръжия - противотанковата ракета "Туфан-5" и ракетата "земя-въз-дух "Гаем", пише БТА. Освен това Иран обяви, че създава зенитно-ракетна система, аналогична на руския комплекс С-300, припомня ИТАР-ТАСС.

Иран, който е в спор със Запада заради ядрената си програма, често обявява какъв напредък е постигнал във военните си възможности, очевидно, за да демонстрира, че е готов да отблъсне всяко нападение, отбелязва Ройтерс. Нито Израел, нито САЩ не изключват възможността за военни действия срещу Техеран, ако проблемът с иранската ядрена програма не бъде решен с методите на дипломацията.