Иран: Резолюцията на ООН е погрешна мярка
Иран: Резолюцията на ООН е погрешна мярка / Reuters, архив

Иран отхвърли като погрешна мярка резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която му налага нови санкции, за да го принуди да прекрати ядрените си дейности, предаде Ройтерс.

„Резолюцията е погрешна стъпка, в никакъв случай на е конструктивна мярка за решаване на ядрения проблем. Тя само ще усложни още повече ситуацията", заявил говорителят на иранското министерство на външните работи Рамин Мехманпараст пред иранската телевизия "Ал Алам", предаваща на арабски.

Високопоставен ирански представител е заявил, че Иран няма да прекрати дейността си по обогатяването на уран. „Нищо няма да се промени. Ислямската република Иран ще продължи дейността по обогатяване на уран", заяви пред репортери Али Асгар Солтание, представител на Иран в Международната агенция за атомната енергия във Виена малко след гласуването на резолюцията в ООН в Ню Йорк.

Междувременно стана ясно, че големите европейски държави планират да наложат допълнителни санкции на Иран извън тези, които се съдържат в приетата резолюция на Съвета за сигурност на ООН, предаде Ройтерс, като се позова на документи на ЕС, до които агенцията е получила достъп.

Планът на ЕС предвижда още четири ирански компании, включително две банки, да бъдат добавени към списъка на ООН с фирми, чиито авоари ще бъдат замразени по подозрение, че подпомагат иранската ядрена или ракетна програми, пише БТА. Целта на новите европейски ограничения е да бъде оказан натиск върху Иран да преговаря за ядрената си програма..

Върховният представител на ЕС по външната политика Катрин Аштън, заедно с Великобритания, Франция и Германия, ще се опита да убеди и останалите страни-членки на ЕС да се включат в режима на допълнителните санкции. Същевременно дипломат номер едно на ЕС ще продължи усилията за връщане на Иран на масата на преговорите, отбелязва Ройтерс.

Външните министри на ЕС ще обсъдят допълнителните мерки в Люксембург в понеделник, за да ги подготвят за одобрение от държавните ръководители на Евросъюза, които ще се срещнат в Брюксел на 17 юни.