Интерпол приветства ареста на Сейф ал Ислам, ЕС призова за справедлив процес
Интерпол приветства ареста на Сейф ал Ислам, ЕС призова за справедлив процес / Reuters

Интерпол приветства ареста на Сейф ал Ислам и посочи, че това е нов етап в историята на новата Либия, предаде Франс прес. "Арестът на Сейф ал Ислам е един важен етап за новата Либия", заяви генералният секретар на Интерпол Роналд Ноубъл.

"Това е ясен знак към либийския народ и към цялата международна общност, че либийският Преходен национален съвет ще продължи да преследва хората, обвинени в престъпления, за да ги изправи пред съда и за да отговарят те пред закона за извършените от тях деяния", допълни Ноубъл, цитиран от БТА.

Сейф ал Ислам беше последното дете на Кадафи, за което не се знаеше нищо и което беше издирвано. Сейф ал Ислам беше арестуван на 19 ноември с трима сътрудници в района на Убари, в южната част на Либия. В събота следобед той беше докаран със самолет в Зинтан, на 170 километра югозападно от Триполи.

След оповестеното залавяне на сина на бившия либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, от първостепенна важност е сигурността и правата му на подсъдим да бъдат гарантирани. Това се посочва в изявление на говорителя на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън.

Този арест представлява значимо постижение, защото като син на полк. Муамар Кадафи и негов очакван наследник, Сейф беше ключов играч в предишния режим, се отбелязва в изявлението. Говорителят допълва, че срещу Сейф са предявени сериозни обвинения, включително в престъпления срещу човечеството по време на революцията в Либия. От особено значение е той да получи справедлив процес, съобразно международните ангажименти на Либия и на Преходния национален съвет да уважават върховенството на закона, се посочва в изявлението. По тази причина е важно продължаването на сътрудничеството с Международния наказателен съд, се допълва в текста.

Либия вече започна процес на демократичен преход, който последва мъчителен и кървав конфликт, както и 42-годишен диктат. Особено важно е за националното обединение и бъдещето на страната тези, които са отговорни за нарушаването на човешките права преди и по време на последния конфликт, да бъдат изправени пред правосъдието, както и обстоятелствата около проявите на насилие да бъдат осветлени, допълва говорителят на Аштън.

Междувременно Рим също призова процесът срещу сина на Муамар Кадафи - Сейф ал Ислам, да бъде воден в съответствие с всички разпоредби на международното право, предаде Франс прес.

"Важно е процесът срещу Сейф ал Ислам да бъде справедлив, да бъде воден съгласно принципите на правовата държава и правилата, заложени в международните юридически стандарти", заяви новият италиански министър на външните работи Джулио Терци ди Сант'Агата.

Интерпол приветства ареста на Сейф ал Ислам ЕС призова за справедлив процес
netinfo