Интерпол
Интерпол / Gulliver/Getty Images
Най-малко 200 души са арестувани в рамките на проведена от Интерпол операция срещу мрежи за нелегално вкарване на мигранти и търговия с хора, съобщи днес международната полицейска организация, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Операцията под кодово название "Туркуеса 2" е била проведена от 27 ноември до 3 декември. Идентифицирани били около 3500 нелегални мигранти в Северна и Южна Америка, Африка, Европа и Азия. В операцията са участвали 32 държави, съобщи Интерпол в комюнике.

В текста се отбелязва, че "благодарение на усилията на граничните власти в Панама е арестуван човек, обявен за международно издирване във връзка с убийство в Мексико".
"Мексиканските власти са арестували предполагаемия лидер на базирана в страната организирана престъпна група, която е прехвърляла със скоростни катери мигранти от бреговете на Куба. Около 100 потенциални жертви на трафиканти на хора са били открити и спасени в Бразилия, Чили, Доминиканската република, Салвадор, Испания и Уругвай", пише още в комюникето.
 


"Операцията показа как организираните престъпни групи продължават да използват уязвими хора, търсещи по-добър живот, особено по време на пандемията от коронавируса, - отбеляза генералният секретар на Интерпол Юрген Щок.

Директорът на отдела за разследване и борба с организираната престъпност при бразилската полиция Игор Ромарио Де Паула подчерта, че такива операции демонстрират важността на международното сътрудничество между страните в борбата с организираната престъпност, особено в сферата на незаконното прехвърляне на мигранти и трафика на хора.

Експерти коментираха пред Ройтерс през октомври, че заради последиците от пандемията повече хора стават жертва на принудителен труд и сексуална експлоатация. Това се дължи и на факта, че е намаляла подкрепата, включително и финансова, за службите, грижещи се за оцелели или успели да се измъкнат от трафиканти на хора. А някои от тези служби са били направо затворени.

Според Интерпол най-малко 30 от арестуваните при операцията са били част от мрежи за сексуална експлоатация на жени мигрантки и на жертви на трафиканти.
БТА